WP: A Hamász vezetője a föld alatt rekedt és kifogyóban vannak a készletei

Washington Post szerint a Hamász-vezér alkut akar, de még kivár.

Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy a Hamász vezetője, Jahja Szinvár alkut akar kötni Izraellel, mivel a föld alatt „csapdába esett”, és kifogyóban van a lőszerből és a készletekből – írta David Ignatius, a Washington Post újságírója szerdai véleményrovatában.

Ignatius megjegyzi, hogy a Hamász „várakozó játékot játszik”, remélve, hogy Irán vagy a Hezbollah megtámadja Izraelt, ami megváltoztatja a háború arculatát.

Azt írja azonban, hogy Irán valószínűleg csalódást fog okozni a Hamásznak. Amerikai tisztviselők becslése szerint ugyanis az iráni vezetők úgy döntöttek, hogy elhalasztják az Izrael elleni csapást, tekintettel az Egyesült Államok által a Közel-Keletre felvonultatott erők elrettentő erejére.

Izrael ismét elfogadta az amerikai tűzszüneti javaslatot, a Hamász nem – Neokohn

A terroristák már megint a bolondját járatják a tárgyalások résztvevőivel.

Ignatius szerint Teherán sürgeti a Hezbollahot, hogy helyette csapjon le Izraelre. A Hezbollah részéről az amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy vezetője, Hasszan Naszrallah szintén meghátrált eredeti tervétől, hogy rakétatámadást indítson Tel-Aviv ellen, és ehelyett más célpontok támadását preferálja.

Ignatius arról is beszámolt, hogy Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnök jövő héten Teheránba látogat, hogy találkozzon Maszúd Peszeskján iráni elnökkel, és megpróbálja meggyőzni őt, hogy tartsa vissza Izrael megtámadását, mielőtt a megállapodás születik.

Egy magas rangú egyiptomi tisztviselő, aki amerikai tisztviselőkkel beszélt, elmondta nekik Szinvár új követelését.

„Szinvár hangsúlyozza, hogy az életét és biztonságát biztosítani kell”

– jelentette ki a tisztviselő, ami azt jelenti, hogy Izraelnek ígéretet kell tennie arra, hogy nem gyilkolja meg a Hamász vezetőjét attól a pillanattól kezdve, hogy aláírja a megállapodást.

Andrew Tabler: Irán egy szekér, amelyet zabolátlan lovak húznak – Neokohn

„Irán tartja a gyeplőt, de szövetségesei gyakran nem értenek egyet a tempót és a haladási irányt illetően, és ez összeomláshoz vezethet.” – írja a Wall Street Journal.