Rendszeresen verték a terroristák a legismertebb izraeli túszt

„Vágások voltak a fejemen; a Hamász az egész testemen megvert, és senki sem jött, hogy segítséget nyújtson. Senki. Egészen addig, amíg meg nem mentettek” – mondta Hamász fogságából kiszabadult 26 éves Noa Argamani.

A fiatal nő az október 7-i mészárlás egyik szimbóluma, a Hamász gázai fogságából való kimenekítése óta először beszélt élményeiről. Csütörtökön találkozott Yoko Kamikawa japán külügyminiszterrel, és beszélt az átélt borzalmakról.

„Minden este, amikor elaludtam arra gondoltam, hogy ez lehet életem utolsó éjszakája” – mondta Argamani a tokiói találkozón. „Egészen addig a pillanatig, amíg meg nem mentettek… egyszerűen nem hittem el, hogy még mindig életben vagyok”.

Argamani hozzátette, hogy az, hogy eljutott a japán találkozójukra, „egy csoda”.

„És ebben a pillanatban, hogy még mindig itt ülök önnel szemben, az is csoda, hogy itt vagyok. Csoda, mert túléltem október 7-ét, és túléltem ezt a bombázást, és túléltem a mentést is” – fogalmazott Argamani a bonyolult szabadulásról, majd hozzátette: „Avinatan, a barátom még mindig a Hamász fogságában van, vissza kell hoznunk őket, mielőtt túl késő lesz”.

Argamanit a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása során ejtette túszul, és június 8-án szabadult ki. A találkozón, amelyen Noa apja, Jakov Argamani és Gilad Cohen, Izrael japán nagykövete is részt vett, Noa túszként szerzett élményeinek elmesélésére összpontosított. Noa Japán segítségét kérte a Hamász által még mindig fogva tartott több mint 100 túsz szabadon bocsátásában.

Yoko Kamikawa japán külügyminiszter megkönnyebbülését fejezte ki, hogy Noa újra találkozhatott családjával, és hangsúlyozta Japán elkötelezettségét a tűzszünetre és a gázai helyzet megoldására irányuló diplomáciai erőfeszítések mellett. Japán még nem találkozott a gázai izraeli bombázások palesztin áldozataival.

Június 8-án az izraeli hadsereg bejelentette, hogy sikeresen kimentették Argamanit egy Nuszeirat szívében végrehajtott művelet során. A 26 éves Argamanit három másik tússzal együtt mentették ki. Csodálatos módon Argamani megmentése éppen édesapja születésnapjára esett.

Édesanyjánál, Liora Argamaninál 4. stádiumú rákot diagnosztizáltak, és a médiában hangot adott annak a vágyának, hogy újra láthassa lányát, mielőtt meghal. A nő halála végül július 2-án következett be — írja a The Jerusalem Post.

Izraeli túsz szülei beszéltek a republikánus nagygyűlésen – Neokohn

A 23 éves Omer Neutra szüleit ováció fogadta, a tömeg egységesen a „Bring them home!”, azaz „Hozzátok őket haza!” rigmust kántálta.