Az EL AL „koporsómentes” különjáratokat indít a kohanitáknak

Az izraeli légitársaság „koporsómentes járatnak” nyilvánította New Yorkba közlekedő LY02-es járatát. Sok kohén ugyanis tartózkodik attól, hogy holttestet szállító repülőgépen utazzon a Tóra halotti tisztátalansági törvényeinek megsértésétől tartva – írja az Anash.

Az Egyesült Államokban élő zsidók közül sokan rendelkeznek úgy, hogy haláluk után a Szentföldön temessék el őket, ezért gyakori, hogy az Izraelbe repülő járatok csomagterében holttesteket is szállítanak.

Számos rabbi úgy véli, hogy a halotti tisztátalanság (tumát met) emiatt a repülőgép egész belterében jelen van, s így az egykori Szentélyben papi feladatokat ellátó kohénok leszármazottainak – akikre a mai napig különleges előjogok s ezzel együtt bizonyos megkötések vonatkoznak, többek között a halotti tisztátalanságtól való tartózkodás –

tilos olyan járatra felszállniuk, mely holttestet is szállít.

Eddig azok a kohénok, akik ezt a szigorúbb véleményt követték, kénytelenek voltak telefonon érdeklődni a légitársaságnál, és amennyiben az általuk választott járaton holttestet is szállítottak, módosították az utazás időpontját.

Az El AL ezt a problémát kívánja orvosolni az LY02-es járattal, melyre ezen túl nem vesznek fel koporsót.

A New Jersey-ben fekvő Newark repülőtérről induló járatokon már egy ideje nem szállítanak koporsót, most pedig már a New York-i JFK repülőtérről is indulnak ilyen járatok.

Légi minjen lesz az izraeli járatokon – Neokohn

Az időjárás függvényében a kapitány megszakíthatja az imát, illetve az ima közben is elvárják a szájmaszkok használatát.

Egy felmérés szerint ma a világon összesen élő hétmillió zsidó felnőttből 5% kohanita, azaz 350 ezer ember.

Közülük 100-120 ezer Izraelben él.

Mint köztudott, Áron, a főpap a lévita törzset vezető Mózes testvére volt. A papi törzsre hárultak a vallási, rituális feladatok az Első és a Második Szentély idejében. A Második Szentély lerombolásával ezek a feladatok megszűntek, de ma is vonatkozik a törzs tagjaira néhány különleges szabály: távol kell maradniuk a halottaktól nem vehetnek el elvált nőt stb.

A kohaniták, a zsidó papi törzs tagjai – úgy az askenázok, mint a szefárdok – magukban hordozzák az Y kromoszómának egy különleges, csak rájuk jellemző változatát, mely összekapcsolja Áron, a főpap leszármazottait – véli Kari Sorecki, a haifai Rámbám kórház professzora, aki több külföldi kollégájával együtt publikálta nézetéit a Nature című angol természettudományos lapban. Ezen folyóirat rangja kizárja, hogy megalapozatlan publikációról lenne szó.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Botrány: Törökország nem segített egy bajba jutott izraeli repülőgépen – Neokohn

Az El Al kényszerleszállást végrehajtó gépe végül görög segítséggel jutott el Tel-Avivba.