Kanadai képmutatás: Ottawa kettős mércéje a hazai és külföldi antiszemitizmussal

Éles kritikák érik Kanadát amiatt, hogy miközben elítéli a külföldi antiszemitizmust, addig az országhatárokon belül figyelmen kívül hagyja a zsidógyűlöletet.

A kanadai kormány nemrégiben kiadott nyilatkozatában elítélte a dél-franciaországi La Grande-Motte városában található Beth Yaakov zsinagóga elleni múlt szombati támadást. Azt írták, hogy

„az antiszemitizmus nem a múlt relikviája, hanem egy valóság, amelyet a zsidó közösségek világszerte tapasztalnak”.

A dokumentumban arról biztosították Franciaországot, hogy kiállnak mellette az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

A genfi székhelyű United Nations Watch (UNW) ügyvezető igazgatója, Hillel Neuer azonban csalódottságának adott hangot a nyilatkozatot illetően, és kritizálta Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt, amiért nem tesz kellő erőfeszítést a Kanadában tapasztalható zsidógyűlölet visszaszorítása érdekében. Neuer X-bejegyzésében így fogalmazott:

„Köszönöm, hogy harcol a zsinagógák elleni külföldi támadások ellen, miközben Kanadában egyáltalán nem tesz semmi érdemlegeset a több mint 100 zsinagóga és más zsidó központok – amelyek egyikében én is felnőttem – elleni bombafenyegetések, fegyveres lövöldözések és Molotov-koktélok megállítása érdekében.”

Mások is hasonló véleményt fogalmaztak meg. Michael Levitt, a Simon Wiesenthal Központ Barátai elnök-vezérigazgatója szintén aggodalmát fejezte ki, hogy míg a kanadai kormány helyesen elítéli a franciaországi zsidók ellen irányuló terrortámadást, aközben nem reagál a hazai szélsőséges elemek megerősödésére és a radikalizálódásra. Levitt emlékeztetett arra, hogy néhány nappal korábban több mint 100 zsidó intézmény került célkeresztbe Kanadában.

Érthetetlen: Órákon át vegzáltak egy izraeli anyát és lányát a torontói reptéren – Neokohn

„Úgy bántak velem, mint egy terroristával” – mesélte később a fiatal anya.

Az Izraeli és Zsidó Ügyek Központja szintén üdvözölte Kanada elítélő nyilatkozatát, de hangsúlyozta, hogy az észak-amerikai országban egyre inkább növekszik az antiszemitizmus, gyakoriak a zsidó közösségi intézmények elleni támadások. Ryan O’Connor torontói ügyvéd éles kritikát fogalmazott meg, mondván:

„Egy olyan ország kormánya, ahol rendszeresen gyújtogatnak zsinagógákat és zsidó iskolákat (válaszul a holokauszt óta legsúlyosabb antiszemita pogromokra): az antiszemitizmus ‘olyan valóság, amelyet a zsidó közösségek világszerte tapasztalnak’.

Akkor tegyenek végre valamit ellene Kanadában.”

Deborah Lyons, Kanada antiszemitizmus elleni megbízottja és az ország korábbi izraeli nagykövete szintén elítélte a La Grande-Motte-ban elkövetett támadást, és emlékeztetett arra, hogy Franciaországban található a világ harmadik legnagyobb zsidó közössége Izrael és az Egyesült Államok után.

Lyons kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban világszerte növekedett az antiszemita támadások száma, különösen az október 7-i események óta. Hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus és a gyűlölet nem ismer határokat, és komoly fenyegetést jelent a demokráciára, a nemzetbiztonságra és a nemzetközi biztonságra egyaránt.

Ez a cikk eredetileg a Tett és Védelem Alapítvány oldalán jelent meg.

Saad: Kanada fordulópont előtt áll – élhetetlen lesz a zsidók számára – Neokohn

„Már érezni a szagát” – mondja Gad Saad arról a „fordulópontról”, amikor a zsidók elmenekülnek Kanadából.