Hopszika: 3500 éves korsót tört össze egy négyéves izraeli kisfiú

A baleset az izraeli Hecht Múzeumban történt, ahol az apukájával érkező gyermek csak azt akarta megnézni, mi lehet a régi korsó belsejében.

Egy négyéves kisfiú véletlenül összetört egy 3500 éves korsót egy izraeli múzeumban tett látogatása során – számolt be a szerencsétlen balesetről a Daily Mail.

A i. e. 2200 és 1500 közötti bronzkorból származó korsó 35 évig volt kiállítva a haifai Hecht Múzeumban, mielőtt a gyerek pénteken felborította.

A lelet a múzeum bejárata mellett volt kiállítva üveg nélkül, mert a múzeum vezetői úgy vélik, hogy különleges varázsa van annak, ha a régészeti leleteket védőbúra nélkül állítják ki.

A kíváncsi kisfiú így tudott hozzáférni a korsóhoz, amit megdöntött, hogy megnézze mi van a belsejében, ekkor azonban az felborult és összetört.

Az apa valósággal sokkot kapott, amikor meglátta a fiát az összetört tárgy mellett, és először el sem akarta hinni, hogy az ő gyereke tette.

A nagyobb döbbenetet és a megkönnyebbülést azonban a múzeum igazgatója, Inbal Rivlin okozta, aki megnyugtatta a családot, hogy nem támasztanak feléjük semmilyen követelést az eltört történelmi ereklye miatt, sőt az egész családot visszahívták egy szervezett tárlatvezetésre.

„Minden egyes kő két és fél tonnát nyomott!” – kőfejtőt tártak fel Jeruzsálemben – Neokohn

A második Szentély korából származó, hatalmas kőfejtőt tártak fel Jeruzsálem Hár Chocvim nevű ipari negyedében.

Vannak olyan esetek, amikor a kiállítási tárgyakat szándékosan rongálják meg, és az ilyen eseteket nagyon szigorúan kezelik, beleértve a rendőrség bevonását is – magyarázta Lihi László, a múzeum tartalomfelelőse.

„Ebben az esetben azonban nem ez volt a helyzet. A korsót egy múzeumba látogató kisgyerek rongálta meg véletlenül, és a reakciónk is ennek megfelelő.”

A múzeum illetékesei szerint a korsót valószínűleg bor és olívaolaj tárolására használták és Közép-Izraelben, Szamáriában fedezték fel.

Más hasonló leletek általában törötten vagy hiányosan kerülnek elő, így az ősi korsó ritka felfedezésnek számított.

A korsó restaurálását egyébként már megkezdte egy konzerválással foglalkozó szakember és várhatóan rövid időn belül visszakerül a kiállítótérbe.

A fiú édesapja azt mondta, hogy ő és a családja megkönnyebbült, hogy a korsó restaurálható, de azt is hozzátette, mennyire sajnálja az esetet, mert így már nem lesz ugyanolyan.

A baleset ellenére a múzeum illetékesei azt mondják, hogy folytatni fogják a hagyományt, miszerint a tárgyakat korlátok és üvegfalak nélkül mutatják be, összhangban a múzeum alapítójának azon céljával, hogy a tárgyakat a lehető leghozzáférhetőbb módon lehessen megtekinteni.

Kétezer éves, sértetlenül fennmaradt leleteket találtak Jeruzsálemben – Neokohn

A Siratófal környékén és a Dávid városában jelenleg is folyó ásatásokon feltárt gazdag leletanyag egy csodálatos, élettől duzzadó város mindennapjairól tanúskodik.