Újabb túsz holttestét hozták haza, a Hamász visszatér az öngyilkos merénylőkhöz

A Hamász vezető tisztségviselője, Khaled Mashal szerdán az öngyilkos merényletek újrakezdésére szólított fel Ciszjordániában – jelentették az arab médiumok, és arra biztatta a palesztinokat és a palesztin ügy támogatóit, hogy vegyenek részt a „cionista entitással szembeni tényleges ellenállásban”.

A Sky News Arabia szerint egy Isztambulban tartott konferencián tartott beszédében Mashal azt mondta, hogy a Hamász terrorcsoport

„vissza akar térni az [öngyilkos] műveletekhez”.

Az Izrael elleni háború a Gázai övezetben, valamint a ciszjordániai palesztin terrorszervezetek elleni gyakori IDF-es rajtaütések olyan helyzetet jelentenek, „amelyet csak nyílt konfliktussal lehet kezelni” – idézték Mashalt.

„Az ellenség minden fronton megnyitotta a konfliktust, mindannyiunkat keres, akár harcolunk, akár nem” – mondta, látszólag a Hamász korábbi vezetője, Iszmail Haníje ellen július 31-én Teheránban elkövetett merényletre utalva. Izrael nem erősítette meg, hogy köze lenne a Katarban székelő Hamász-vezér meggyilkolásához.

„Megismétlem mindenkihez intézett felhívásomat, hogy több fronton vegyen részt a cionista entitással szembeni tényleges ellenállásban”

– tette hozzá Mashal, akit rövid ideig esélyesnek tartottak Haníje utódjaként, mielőtt a gyeplőt átadták a Hamász gázai vezetőjének, Jahja Szinvárnak.

Nemrég a Hamász vállalta a felelősséget egy tel-avivi robbantásért, amelyről azt állította, hogy a palesztin Iszlám Dzsiháddal közös akcióban végrehajtott öngyilkos merénylet volt, és fogadkozott, hogy további hasonló támadások követik majd.

Az augusztus 18-i merényletben egy ember közepesen megsebesült, amikor a bomba felrobbant az azt szállító férfi hátizsákjában. A merénylő azonnal életét veszítette a robbanásban.

Régi-új veszély fenyegeti Izraelt? – Neokohn

Vasárnap Izrael egy szörnyű tragédiát úszott meg szerencsésen. A kérdés, hogy ki állt a támadás mögött?

Idén márciusban megöltek egy öngyilkos merénylőjelöltet, aki Júdea-Szamáriából (Ciszjordániából) próbált beszivárogni Izraelbe. Az elmúlt hónapokban más támadási kísérleteket is meghiúsítottak.

Friss hír, hogy az IDF szerdán a Gázai övezetben megtalálták annak a katonának a holttestét, aki a Hamász ellen harcolva halt hősi halált az október 7-i dél-izraeli terrortámadások során – közölte a hadsereg.

A katona családját értesítették, és kérésükre a nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

„Az egész nemzet gyászolja ezt a szörnyű veszteséget … és szívből jövő részvétünket küldöm a családjának” – mondta szerda este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

„Szeretnék köszönetet mondani az IDF és a Sin Bét [Izraeli Biztonsági Ügynökség] bátor harcosainak és parancsnokainak fontos akciójukért. Izrael Állam továbbra is minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy minden elrabolt emberünket, élve és holtan is, visszahozzuk” – tette hozzá.

Összesen 107 túsz van még a Hamász fogságában Gázában.

Miért tart ilyen sokáig elpusztítani a Hamászt? – Neokohn

Tíz hónapnyi harc után sokan kérdezik, hogy miért nem sikerült még megsemmisíteni a Hamászt, és miért nem sikerült teljes mértékben elérni Izrael háborús céljait.