Benjamin Netanjahu: Aki túszokat gyilkol, az nem akar alkut

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy „lelke mélyéig felháborodott” a Hamász által Gázában meggyilkolt hat túsz miatt, és a terrorcsoportot hibáztatta a tűzszüneti megállapodás megakadályozásáért.

„Az egész nemzettel együtt feleségem és én is osztozunk a családok mély gyászában” – mondta a miniszterelnök vasárnap, órákkal azután, hogy az IDF bejelentette, hogy hat kivégzett izraeli túsz holttesttét találták meg Rafah egyik alagútjában.

„Szeretném mély elismerésemet kifejezni erőinknek, az IDF bátor katonáinak és a Sin Hét harcosainak, akik életüket kockáztatták azért, hogy fiaink és lányaink hazatérjenek” – folytatta Netanjahu.

A túszokat a 23 éves Hersh Goldberg-Polin, a 24 éves Eden Yerushalmi, a 25 éves Almog Sarusi, a 32 éves Alexander Lobanov, a 40 éves Carmel Gat és a 25 éves Ori Daninóként azonosították.

„Azt mondom a Hamász terroristáinak, akik meggyilkolták a túszainkat, és azt mondom a vezetőiknek: Meg fogtok fizetni ezért.

Nem nyugszunk, és nem hallgatunk. Üldözni fogunk benneteket, meg fogunk találni benneteket, és leszámolunk veletek” – mondta Netanjahu, aki részvétét fejezte ki annak a három izraeli rendőr családjainak is, akiket vasárnap a júdeai Hebron közelében egy autós lövöldözésben megöltek a palesztin terroristák.

„Láttuk a Hamász-gyilkosok elképzelhetetlen brutalitását október 7-én, és ismét láttuk a Rafah alatti alagutakban” – mondta.

„Az a tény, hogy a Hamász továbbra is olyan atrocitásokat követ el, mint amilyeneket október 7-én elkövetett, megköveteli tőlünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ne legyen képes újra elkövetni ezeket az atrocitásokat”.”

Újabb hat izraeli túszt végeztek ki a palesztin terroristák – Neokohn

Az IDF szerint a hat túszt a Hamász rövid idővel, valószínűleg egy-két nappal azelőtt gyilkolta meg, hogy az izraeli csapatok rájuk találtak volna.

Netanjahu ezután áttért a folyamatban lévő túsztárgyalásokra, azzal vádolva a Hamászt, hogy hátráltatja a megállapodást.

„A túszaink kiszabadítására irányuló erőfeszítéseink folyamatosan folytatódnak. December óta a Hamász nem hajlandó valódi tárgyalásokat folytatni” – mondta.

„Három hónappal ezelőtt, május 27-én Izrael az Egyesült Államok teljes támogatásával beleegyezett egy túszcsere megállapodásba. A Hamász ezt elutasította. Még azután is, hogy az Egyesült Államok augusztus 16-án átírta az alku kereteit – beleegyeztünk, és a Hamász ismét elutasította.

„Az elmúlt napokban, amikor Izrael intenzív tárgyalásokat folytatott a közvetítővel a megállapodás elérésére tett legfőbb erőfeszítéseként, a Hamász továbbra is állhatatosan elutasít minden javaslatot. Ami még rosszabb, hogy pontosan ezzel egyidőben meggyilkolta hat túszunkat” – folytatta.

„Aki túszokat gyilkol – az nem akar alkut. Mi a magunk részéről nem fogunk engedni.

Izrael kormánya elkötelezett, és én személyesen is elkötelezett vagyok, hogy továbbra is olyan megállapodásra törekedjünk, amely visszaszerzi valamennyi túszunkat, és biztosítja biztonságunkat és létünket”.”

A Hamász hagyta meghalni az egyik idős és beteg izraeli túszt – Neokohn

A héten megmentett izraeli beduin túsz számolt be zsidó barátja, Árje Zalmanovics haláláról a gázai fogságban.