Dübörög az izraeli hadiipar: Jövőre érkezik az új lézerfegyver

A haifai székhelyű Rafael Advanced Defense Systems 2023 második negyedévére vonatkozóan az értékesítés és a megrendelések jelentős emelkedéséről számolt be.

Az izraeli védelmi cég eladásai 25%-os növekedést értek el az előző év azonos időszakához képest.

A vállalat beérkezett megrendelései még drámaibb emelkedést mutatnak, 65%-kal nőttek második negyedévben, szemben az előző év azonos negyedévével. 

Yoav Har-Even, a Rafael vezérigazgatója betekintést nyújtott a vállalat növekedési stratégiájába: „Az év eleje óta több mint 1100 alkalmazottat vettünk fel. Tevékenységünk egyharmadát a fejlesztés teszi ki, óriási energiát fektetünk a jövő meghatározásába” – mondta.

A Har-Even által kiemelt egyik legfontosabb fejlesztés a Magen Or lézer alapú légvédelmi rendszer.

„A Magen Or várhatóan jövőre áll hadrendbe”

mondta.  „A Magen Or csak egyike azoknak a fejlesztéseknek, amelyek szép ütemben haladnak előre, és globális technológiai áttörést jelentenek”.

Miközben a cég Izraelbe irányuló értékesítésének aránya az első és a második negyedév között kissé (5%) csökkent, a nyugati félteke országaiba irányuló értékesítésben jelentős növekedés volt tapasztalható. Az amerikai kontinens piaci részesedése az első negyedévi 3%-ról a második negyedévben 8%-ra ugrott, amit Argentína Spike LR2 páncéltörő rakéták vásárlása iránti érdeklődése tornázott fel

Lézerkupolával vinné csődbe az ellenségeit Izrael – Neokohn

„A lézerrendszerrel az ellenség több tízezer dollárt kénytelen befektetni, mi pedig mindössze két dollárnyi áramot” – büszkélkedett Naftali Bennett miniszterelnök.

„A Spike-kal 41 országban vagyunk jelent” – magyarázta Har-Even.

A Spike vállról indítható páncéltörő rakéták a rövid hatótávolságú TACT modelltől a nagy hatótávolságú NLOS Tamuzig terjed, amely szárazföldi, légi vagy tengeri platformokról is bevethető.

A vállalat 2023 első félévére vonatkozó pénzügyi eredményei is hasonlóan lenyűgözőek. A Rafael 364 millió sékel (100,1 millió dollár) nettó nyereségről számolt be, ami 132 millió sékel (36,3 millió dollár) növekedést jelent a három hónappal korábbihoz képest. A féléves időszak teljes árbevétele elérte a 7,8 milliárd sékelt (2,15 milliárd dollár), ami 28%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A folyamatban lévő Vaskardok művelet megnövelte a Rafael termékei iránti keresletet, más izraeli védelmi vállalatok termékeivel együtt. Ez a fokozott kitettség azonban kihívásokat is teremtett, beleértve az ellenség által végzett mérnöki visszafejtéses tevékenységeket.

Ezekkel az aggodalmakkal kapcsolatban Har-Even elmondta: „Rutinos időkben könnyebb védekezni a visszafejtés ellen, mivel az eszközök védett helyeken vannak, és nem engedik, hogy az ellenség hozzáférjen hozzájuk. Háborús időkben vannak olyan eszközök és képességek, amelyek védtelenek.”

Israel Hayom: Nem érkeznek az amerikai fegyverek, Izrael saját gyártásba kezd – Neokohn

Megszületett a döntés, miután Izrael levonta a háború legfontosabb tanulságát. Mutatjuk a részleteket!