Bemutatták az M60-ast: Hatvan éve gyártott harckocsival büszkélkednek az irániak

Irán bemutatta az M60-as harckocsi továbbfejlesztett változatát, amely állítása szerint még éjjellátó kamerákkal is fel van szerelve.

Irán vasárnap bemutatta az M60-as harckocsi továbbfejlesztett változatát, amely jobb manőverezőképességgel és megnövelt tűzerővel büszkélkedhet – jelentette a Hszinhua az IRNA iráni hivatalos hírügynökségre hivatkozva.

Az új modellt egy teheráni ceremónián mutatták be és adták át az iráni hadsereg szárazföldi erőinek a jelentés szerint.

A korszerűsített harckocsit hazai szakemberek fejlesztették ki a hadsereg szárazföldi erőihez kapcsolódó teheráni gyártó- és felújítóközpontban.

A harckocsi fejlettebb tűzvezető rendszerrel, új parancsnoki toronnyal, reaktív páncélzattal, infravörös zavaró képességekkel, valamint fejlett távközlési és modern hadviselés elleni rendszerekkel rendelkezik.

Az irániak szerint a harckocsi füstgránátokat, hátsó, elülső és oldalsó kamerákat, valamint tűzjelző és tűzoltó rendszereket is tartalmaz.

A jelentés szerint a harckocsit úgy tervezték, hogy mozgás közben is hatékonyan támadja a célpontokat, és a fokozott műveleti képesség érdekében éjjellátó kamerákkal is felszerelték.

MTN1917 on X (formerly Twitter): „Modernized version of M-60 Patton tank named „Soleiman-402″ was delivered to Iranian Army ground force…Based on testimony by commander of IRIGF, Brigadier general Heydari all army’s M-60s will be upgraded to this standard. pic.twitter.com/PN7zgOJeR9 / X”

Modernized version of M-60 Patton tank named „Soleiman-402” was delivered to Iranian Army ground force…Based on testimony by commander of IRIGF, Brigadier general Heydari all army’s M-60s will be upgraded to this standard. pic.twitter.com/PN7zgOJeR9

Irán gyakran dicsekszik katonai eredményeivel, bár nem mindig lehet biztosan megállapítani, hogy igazat mond-e.

Az Iszlám Köztársaság 2017-ben azt állította, hogy bemutatott egy hazai gyártású harckocsit, amely „képes rakéták kilövésére és pontos irányítására”.

Korábban az iráni Forradalmi Gárda azt állította, hogy sikeresen tesztelt egy Hormuz 2 típusú ballisztikus rakétát.

Tavaly decemberben az iráni haditengerészet azt állította, hogy hazai gyártású, kifinomult cirkálórakétákkal bővítette arzenálját.

Az év elején Irán új fegyvereket mutatott be, köztük a saját állítása szerint helyben gyártott Arman ballisztikus rakétaelhárító rendszert és az Azarakhsh légvédelmi rendszert.

Irán szerint az Arman „egyszerre hat célpontot képes 120-180 km-es távolságban eltalálni”, míg az Azarakhsh rakétarendszer „négy tüzelésre kész rakétával képes azonosítani és megsemmisíteni célpontokat 50 km-es távolságig”.

Hírszerzési Bizottság elnöke: Irán atomfegyverhez juthat az év végéig – Neokohn

Mike Turner szerint ezzel új korszak kezdődhet a Közel-Keleten.