Szmotrics: Egy lépésre vagyunk október 7-étől Júdeában és Szamáriában

„Lehetőségünk van arra, hogy megtegyük azt, amit Gázában nem tettünk meg az október 6. és 7. közötti éjszakán” – sürgetett az izraeli pénzügyminiszter.

Bezalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter vasárnap sürgette Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy rendeljen el széles körű terrorellenes akciót egész Júdea és Szamária területén, alig néhány órával azután, hogy három rendőrt lőttek agyon palesztin terroristák Hebron közelében.

„Szeretnék a miniszterelnökhöz, a kabinetbeli kollégáimhoz és a védelmi miniszterhez fordulni. 

Egy lépésre vagyunk október 7-étől Júdeában és Szamáriában” 

– mondta Szmotrics egy videóban, amelyet azon a Hebron melletti helyszínen rögzítettek, ahol vasárnap reggel Arik Ben Elijahu főfelügyelőt, Hadas Branch törzsőrmestert és Roni Shakuri törzsőrmestert meggyilkolták.

„Lehetőségünk van arra, hogy megtegyük azt, amit Gázában nem sikerült megtennünk az október 6. és 7. közötti éjszakán” – mondta. 

„Gáza, Libanon, valamint Júdea és Szamária ugyanannak az iráni fojtogató tervnek a része, amely Izrael állam elpusztítására törekszik” – jelentette ki Szmotrics. 

„Gázában bebizonyítjuk, hogy van katonai megoldás a terror ellen. Ezt be kell bizonyítanunk itt Júdeában és Szamáriában, valamint Libanonban a Hezbollah ellen.

A három rendőrt vasárnap reggel egy autós lövöldözésben ölték meg Tarqumija közelében, Hebrontól mintegy 7,5 mérföldre északnyugatra.

Az Izraeli Védelmi Erők katonái megkezdték a terroristák felkutatását, akik egy járműből tüzet nyitottak a 35-ös úton haladó rendőrautóra, majd gyalog menekültek el. A környéken az utakat lezárták a forgalom elől, és az izraeli biztonsági erők rajtaütésre készültek a közeli arab Idna faluban.

Pénteken palesztin autós merénylők három izraelit sebesítettek meg két különálló támadásban a júdeai Gusz Etzion térségében. Az IDF úgy véli, hogy a két terrorista – mindketten Hebronból származnak – összehangolta támadásait.

A hétvégén egy IDF-katona meghalt, három másik pedig megsebesült a Hamász terroristáival való összecsapások során az észak-szamáriai Dzsenínben.

2024 első felében Júdeában és Szamáriában havonta átlagosan több mint 500 arab terrortámadás történt – derül ki a Hatzalah Júdea és Szamária augusztus 1-jén közzétett adataiból.

Az idei év első hat hónapjában az elsősegélynyújtók 3272 terrorcselekményt regisztráltak a régióban,

köztük 1868 esetben kődobálást, 456 Molotov-koktélos támadást, 299 robbantásos merényletet és 109 lövöldözést.

Az év eleje óta a terroristák 14 embert öltek meg és több mint 155 másikat sebesítettek meg Júdea és Szamária térségében – közölte a csoport.

Tragédia: Lányát október 7-én veszítette el, most őt is megölték a terroristák – Neokohn

Apa és lánya, Roni és Mor Shakuri is hazáját szolgálva halt hősi halált.

Benjamin Netanjahu: Aki túszokat gyilkol, az nem akar alkut – Neokohn

Közleményt adott ki az izraeli miniszterelnök azt követően, hogy a Hamász kivégzett hat izraeli túszt a Gázai övezetben