Izrael a Hamász legeszementebb követelését is elfogadta a túszok miatt

Egy magas rangú izraeli tisztviselő a napokban közölte a közvetítőkkel, hogy Izrael beleegyezett abba, hogy a Hamásszal kötendő esetleges túszalku második szakaszában kivonul a Philadelphi-folyosóról, annak ellenére, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint létfontosságú, hogy az izraeli hadsereg őrizze a Gázai-övezet és Egyiptom között húzódó határt.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő a napokban közölte a közvetítőkkel, hogy Izrael beleegyezett abba, hogy a Hamásszal való lehetséges túszalku második szakaszában kivonul a Philadelphi-folyosóról – jelentette az izraeli közszolgálati televízió. Ez annak ellenére történt, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök ragaszkodott ahhoz, hogy a folyosón való izraeli katonai jelenlét „biztosítja, hogy nem lesz újabb és újabb október 7-ei, ahogy azt a Hamász ígérte”.

Mint ismeretes, a Hamász palesztin terrorszervezet a Gázai-övezet Egyiptommal határos szakasza alatt húzódó rendkívül bonyolult alagútrendszeren át csempészte évtizedekig a fegyvereket és a rakétákat az övezetbe.

Egy, a tárgyalásokat jól ismerő forrás szerint az izraeli álláspontban szerepel, hogy a megállapodás első szakaszában ragaszkodnak az izraeli jelenléthez a Philadelphi-folyosón, de a második szakaszban teljesen kivonulnak a folyosóról.

Közben John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok „olyan javaslaton dolgozik, amely biztosítja a túszok szabadon bocsátását, és magában foglalja a gázai lakosoknak nyújtott tömeges segélyeket. Még mindig aktívan dolgozunk, nem tudom megmondani a menetrendet és azt, hogy a javaslat hogyan fog kinézni. Három célunk van. Biden elnök úr személyesen is részt vesz a csapatunkkal való munkában, hogy biztosítsuk az egyezséget, és erre összpontosítunk”.

„A hat túsz meggyilkolása rávilágít arra, hogy milyen sürgős feladat előttünk áll, hogy lezárjuk az alkut”

– mondta Kirby.

Kirby elmondta, hogy Biden májusi javaslata tartalmazott egy záradékot, amely szerint

„Izrael kivonul minden sűrűn lakott területről, beleértve a folyosó mentén fekvő területeket is. Ez az a javaslat, amelybe Izrael beleegyezett”.

Kirbyt később megkérdezték Nagy-Britannia azon döntéséről, hogy felfüggeszti egyes fegyvereladási engedélyeket Izraelnek, és azt mondta, hogy „az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Izrael védelmi képességeit, és megvizsgálja a nemzetközi jog megsértéséről szóló egyedi jelentéseket – az Egyesült Államok azonban azt állapította meg, hogy Izrael nem sértette meg a nemzetközi jogot”.

A köpönyegforgatók árulása Izrael legsötétebb órájában – Neokohn

Mégis miféle morális megfontolások vezetik Izrael nyugati szövetségeseit, amikor a gyászba borult zsidó államot büntetik a Hamász helyett? Vélemény.