Izraeli bíróság megelégelte a Palesztin Hatóság által fizetett terrornyugdíjat

A jeruzsálemi kerületi bíróság ideiglenes lefoglalási végzést ad ki 160 millió sékel (mintegy 15 milliárd forint) értékben a Palesztin Hatóság által befagyasztott pénzeszközökre, válaszul a palesztin terror áldozatainak családjai által benyújtott keresetre, amelyben kártérítést követelnek a palesztin kormányszervtől a terrorizmus támogatása és bátorítása miatt.

Egy idén márciusban elfogadott új törvény lehetővé teszi, hogy a palesztin terrorizmus áldozatai és családtagjaik kártérítésért perelhessék a Palesztin Hatóságot, mivel a testület havonta juttatásokat fizet a palesztin terroristáknak és családtagjaiknak.

Egy 2018-as törvény értelmében az izraeli kormány levonhatja a Palesztin Hatóság által terrorista-ösztöndíjként kiosztott összeget az Izrael által beszedett és a Palesztin Hatóságnak átutalt adóalapokból.

A Palesztin Hatóság terrorista-ösztöndíjprogramjából mintegy 2 milliárd sékel (mintegy 190 milliárd forint) befagyasztott összeg gyűlt össze.

Az eredeti kártérítési keresetet a palesztin terrorizmus 78 áldozata nevében nyújtották be, és a fent említett 160 millió sékel az ő követeléseiket érinti.

Azóta azonban további mintegy 200 áldozat és a családtagok csatlakoztak a keresethez, ami azt jelenti, hogy a bíróság az elkövetkező napokban újabb, a követeléseikre kiterjedő lefoglalási végzést hozhat.

A peres felek között vannak a Hamász és más terrorcsoportok által elkövetett október 7-i mészárlások áldozatainak családtagjai.

A felpereseket képviselő Barak Kedem ügyvéd szerint még több hónapba telik, mire az ügy tárgyaláson kerül a bíróság elé.

„A bíróság döntése, hogy hatalmas pénzösszegeket foglalt le a Palesztin Hatóságtól, fontos első lépés a terrorizmus finanszírozására szolgáló pénzeszközöknek a terrorizmus áldozatai javára történő átutalása felé vezető úton, és fontos hozzájárulás a terrorizmus elleni küzdelemhez”

– reagált Kedem és Arye Arbus a döntésre.

A Palesztin Hatóság júliusban beadványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz a jogszabály ellen, amely lehetővé teszi, hogy izraeli állampolgárok kártérítésért perelhessenek ellene, de a főügyész elutasította a beadvány benyújtására való jogosultságát — számol be a Times of Israel.

Kétfrontos háború: Izrael „harci övezetnek” minősíti Júdeát és Szamáriát – Neokohn

Az IDF már Júdeát és Szamáriát tekinti az ország legkritikusabb frontjának a Gázai övezet után.