Szenes Hannáról készült falfestmény emlékezik meg a magyar zsidó hősről Budán

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) gondozásában, a magyarországi holokauszt kezdetének 80. évfordulója alkalmából falfestményen emlékszik meg Szenes Hanna, magyar zsidó költőnőről a Budapest II. kerületi Frankel Leó út 78. számú társasház tűzfalán.

Az alkotást, melyen Szenes Hanna, a 80 éve, 1944. november 7-én mártírhalált halt költőnő egyik verséből származó idézet is olvasható a Színes Város Csoport kezdeményezte, a projekt létrejöttét a Mazsihisz és Budapest-Főváros II. kerületének Önkormányzata is támogatta.

Szenes Budapesten, 1921-ben, zsidó családba született, édesapja, Szenes Béla ismert újságíró és színpadi szerző volt. Hatéves volt, amikor édesapja elhunyt, így György (Giora) nevű testvérével együtt édesanyja nevelte fel. A gimnázium elvégzése után, a továbbtanulását megakadályozó zsidótörvények és a cionizmus álmában, egy önálló zsidó állam létrejöttében bízva 1939 szeptemberében a Szentföldre vándorolt, ahol csatlakozott a Haganához, a zsidó fegyveres védelmi szervezethez.

Szenes volt annak a 17 magyar zsidónak, akit a brit mandátum területén az angol hadsereg kiképzett, hogy Jugoszláviába ejtőernyővel ledobva őket megkíséreljék megakadályozni a magyar zsidók deportálását. 1944 márciusában értek földet, májusban lépték át a magyar határt. Szenes Hannát elfogták, a Margit körúti fogházba került, kínozták, majd a nyilas hatalomátvétel után a fogház udvarán agyonlőtték. Hamvait 1950-ben Izraelbe szállították és nemzeti hősként temették el a jeruzsálemi Herzl-hegyen.

Ajánljuk mindenkinek: elindult a zsidoprogramok.hu! – Neokohn

A zsidoprogramok.hu segítségével lehetőség van áttekinteni az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség aktuális programjait és ünnepi rendezvényeit.