Visszafelé sült el a britek izraeli fegyverembargója

Az USA figyelmeztette a brit kormány tisztviselőit az Izraelnek történő fegyvereladások felfüggesztéséről szóló döntés miatt, mivel aggályai szerint ez árthat a tűzszüneti megállapodás közvetítésére irányuló kísérleteknek.

A The Times beszámolója szerint egy magas rangú brit kormányzati forrás szerint az Egyesült Államok bizalmasan figyelmeztette Nagy-Britanniát a fegyvereladások felfüggesztése miatt.

Matt Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta: „Ezt a döntést az Egyesült Királyság hozta meg a saját értékelése alapján […] volt egy jogi keret, amelyet alkalmazniuk kellett, ezt a jogi keretet alkalmazták, és ez vezetett ehhez a döntéshez. Természetesen helyénvaló, hogy a saját rendszerük és törvényeik alapján hozzák meg a saját jogi döntéseiket.”

Nagy-Britannia hétfőn jelentette be az Izraelnek történő fegyvereladások részleges befagyasztását, nem sokkal azután, hogy Rafahban megtalálták a hat kivégzett izraeli túsz holttestét.

A brit kormány a 350 brit fegyverexport-engedélyből 30-at felfüggesztett, miután úgy döntött, hogy bizonyos fegyvereket a nemzetközi humanitárius jogot sértő módon lehet használni.

Az Egyesült Királyság döntése erős kritikát váltott ki Izraelben és a brit zsidó közösségben.

Benjamin Netanjahu „szégyenletesnek” nevezte a munkáspárti kormány döntését, és figyelmeztetett, hogy ezzel „csak felbátorítja a Hamászt”.

A The Times szerint néhány brit miniszter szintén nem örült a döntésnek.

Egyikük azt mondta, hogy „minden oldalnak a kedvében akartak járni”, ami végül „mindenkit felbosszantott”.

A döntés ellenére az Egyesült Királyság kormánya kijelentette, hogy Izrael iránti támogatása „megingathatatlan”.

A köpönyegforgatók árulása Izrael legsötétebb órájában – Neokohn

Mégis miféle morális megfontolások vezetik Izrael nyugati szövetségeseit, amikor a gyászba borult zsidó államot büntetik a Hamász helyett? Vélemény.

John Healey védelmi miniszter azzal érvelt, hogy az egyes engedélyek felfüggesztéséről szóló döntés törvényes volt, és a kormánynak „kötelessége volt követni a törvényt”.

„Néha a legközelebbi barátaid azok, akiknek a legkeményebb igazságokat kell kimondaniuk”

– tette hozzá.

Eközben John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta, hogy „az Egyesült Államok nem állapította meg, hogy Izrael megsértette volna a nemzetközi humanitárius jogot”.

Úgy tudni, hogy az Egyesült Királyság előzetesen tájékoztatta az amerikai tisztviselőket a döntéséről.

Kirby a The Times-nak nyilatkozva:

„Hagyjuk, hogy más nemzetek maguk döntsék el, hogy támogatják-e Izraelt és milyen mértékben. Erről szól a szuverenitás”.

A döntés heves reakciót váltott ki Sir Ephraim Mirvis főrabbi részéről is, aki kritizálta a bejelentés időzítését, és azt mondta, hogy a döntés „hiteltelen” és „bátorítja közös ellenségeinket”.

Nyilatkozatában így fogalmazott: „Miközben Izrael szembeszáll az Irán és megbízottjai jelentette fenyegetéssel, ez a bejelentés azt a tévhitet táplálja, hogy Izrael megsérti a nemzetközi humanitárius jogot, miközben valójában rendkívüli erőfeszítéseket tesz annak betartása érdekében”.

Brit főrabbi: A zsidók csapdába estek a szélsőbal és a szélsőjobb között – Neokohn

A főrabbi közleményt adott ki, miután a brit „Iszlám Emberi Jogi Bizottság” elnöke azt állította, hogy „a cionisták finanszírozzák” az angliai zavargásokat.

Dilettáns diplomaták téblábolása az ígéret földjén – Neokohn

Izrael szerencsétlenségére a közel-keleti ügyekhez „értő” nyugati diplomatákból sosincs hiány. Vélemény.