Zsákutcában a túszalku: Oroszország segítségét kérte Izrael

Izrael tisztviselőket küldött Moszkvába, hogy a Kreml segítségét kérjék a gázai túszalku előmozdításában, mivel a Nyugat részvételével folyó erőfeszítések nem mutattak előrelépést – írja a Kyiv Post.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök katonai tanácsadóját Moszkvába küldte, hogy a Kreml segítségét kérje a Hamász által fogva tartott túszok kiszabadításáról szóló megállapodás elősegítésében.

„A miniszterelnök katonai titkára, Roman Gofman ma reggel tért vissza moszkvai látogatásáról, amelynek célja a túszok ügyének előmozdítása volt, és amelynek során tárgyalt Alekszandr Lobanovról és a többi túszról” – olvasható a közösségi médiában szeptember 1-jén közzétett hivatalos közleményben.

A látogatás eredményei a közzététel időpontjában még nem tisztázottak.

Alekszandr Lobanov kettős izraeli-orosz állampolgárt a héten végezte ki a Hamász, mielőtt kiszabadíthatták volna az izraeli erők.

A Bloomberg szeptember 1-jei jelentése szerint a moszkvai útra azért került sor, mert „az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom által vezetett erőfeszítések, amelyek a Hamásszal való tűzszünet biztosítására irányulnak, lassan haladnak előre”.

Hozzátették, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kapcsolatban állt a Hamásszal az orosz állampolgárságú túszok ügyében.

A Kreml elítélte október 7-i támadást, de később támogatásáról biztosította a Hamászt, és a csoport vezető tisztségviselőit később több alkalommal is Moszkvában fogadták.

Új világrend vagy csak a megszokott mechanizmusok új köntösben? – Neokohn

Csak a technika változott, mi nem. Kornéli Beáta történész és Közel-Kelet kutató írása.

Netanjahu azt állította, hogy „intenzív tárgyalások folynak a közvetítőkkel”, de hibáztatta a Hamászt, amiért „továbbra is állhatatosan elutasít minden javaslatot”.

„A túszok kiszabadítására irányuló erőfeszítéseink folyamatosan folytatódnak. December óta a Hamász nem hajlandó valódi tárgyalásokat folytatni. Három hónappal ezelőtt, május 27-én Izrael beleegyezett egy túszcsere megállapodásba, amelyet az Egyesült Államok teljes mértékben támogatott. A Hamász ezt elutasította.

„Még azután is, hogy az USA augusztus 16-án frissítette az alku kereteit – mi beleegyeztünk, a Hamász pedig ismét elutasította” 

– olvasható az izraeli miniszterelnöki hivatal által szeptember 1-jén kiadott hivatalos sajtóközleményben.

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom hónapok óta próbálja elősegíteni a túszcsere-megállapodást és a tűzszüneti megállapodást Izrael és Gáza között, a Hamász azonban elutasította az Egyesült Államok állításait, miszerint augusztus 17-én közelebb kerültek volna a gázai tűzszünethez.

A legutóbbi tárgyalások a hírek szerint meghiúsultak, a jelentések szerint az izraeli küldöttség szombaton három nap után megállapodás nélkül távozott a katari fővárosból, Dohából.

A köpönyegforgatók árulása Izrael legsötétebb órájában – Neokohn

Mégis miféle morális megfontolások vezetik Izrael nyugati szövetségeseit, amikor a gyászba borult zsidó államot büntetik a Hamász helyett? Vélemény.