Az IDF videót tett közzé az alagútról, amelyben a Hamász kivégezte a túszokat

Az Izraeli Védelmi Erők közzétett egy videót a Gázai övezet déli részén, Rafahban található alagútról, ahol a Hamász nemrég kivégzett hat túszt. A videóban Daniel Hagari ellentengernagy, a hadsereg szóvivője vezeti körben a nézőt.

„Ez az ő vérük” – mondta Hagari halk hangon, miközben a háta mögé mutatott a videó egyik hátborzongató jelenetében. Az alagútban térdre kellett ereszkednie, demonstrálva, hogy a túszok nem tudtak felállni. Az alagút 80 centiméter széles volt. Nem voltak szellőzőnyílások, ami megnehezítette a légzést.

„Ez Hersh, Eden, Carmel, Ori, Almog és Alex vére” – folytatta Hagari, utalva a 23 éves Hersh Goldberg-Polinra, a 24 éves Eden Yerushalmira, a 40 éves Carmel Gatra, a 25 éves Ori Danino törzsőrmesterre, a 25 éves Almog Sarusira és a 32 éves Alexander Lobanovra, akiket a Hamász kivégzett.

„Hősök voltak, napokig vagy hetekig lehettek itt ebben az alagútban, majd kiderül. De itt voltak ebben az alagútban, szörnyű körülmények között, ahol nincs levegő, ahol nem lehet lélegezni, ahol nem lehet felállni. És ők túlélték. De terroristák meggyilkolták őket” – mondta Hagari.

Israel Defense Forces on X (formerly Twitter): „𝐄𝐗𝐂𝐋𝐔𝐒𝐈𝐕𝐄 𝐅𝐎𝐎𝐓𝐀𝐆𝐄: IDF Spokesperson, RAdm. Daniel Hagari, reveals the underground terrorist tunnel where Hersh, Eden, Carmel, Ori, Alex and Almog were held in brutal conditions and murdered by Hamas. pic.twitter.com/edlfi4lR8U / X”

𝐄𝐗𝐂𝐋𝐔𝐒𝐈𝐕𝐄 𝐅𝐎𝐎𝐓𝐀𝐆𝐄: IDF Spokesperson, RAdm. Daniel Hagari, reveals the underground terrorist tunnel where Hersh, Eden, Carmel, Ori, Alex and Almog were held in brutal conditions and murdered by Hamas. pic.twitter.com/edlfi4lR8U

A túszokat az alagút végének egy rövid, vasajtóval megerősített, elzárt részében tartották fogva. Itt gyilkolták meg őket. Megmutatta a törvényszéki vizsgálathoz összegyűjtött tárgyakat, köztük AK-47-es tárakat, a terroristák által használt telefontöltőket, koránokat és egy hajkefét.

„Még mindig vannak túszok. 101-en. Néhányan közülük ugyanilyen körülmények között, ilyen alagutakban élnek Gázában, és mindent meg kell tennünk, minden eszközzel, hogy élve hazahozzuk őket” – mondta Hagari.

„Miért gyilkolnak ártatlan fiatalokat – nőket, fiatal férfiakat? Ők mindannyian a [Supernova] zenei fesztiválon voltak, Carmel pedig otthonában, [Beeri] kibucban. Miért gyilkolták meg őket egy alagútban, miután 11 hónapot éltek túl szörnyű körülmények között?”.

Izrael biztonságos kijutást kínál Szinvárnak Gázából a túszokért cserébe – Neokohn

Felajánlották a Hamász vezetőjének, hogy vonuljon száműzetésbe.