Hét vezetőből álló akciócsoport alakult a terrorellenes háború irányítására

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden új, hét szakemberből álló vezetői fórumot hozott létre a háborús erőfeszítések irányítására. Az új fórumra mintegy három hónappal azután kerül sor, hogy a miniszterelnök a Nemzeti Egységpárt vezetőjének, Beni Ganznak az egységkormányból való kilépését követően feloszlatta a Hamász október 7-i támadása után felállított háborús kabinetet

A háborúról szóló megbeszélések az elmúlt hónapokban egy kisebb fórumon zajlottak, amelyben Netanjahu és három másik volt háborús kabinet-tag is részt vett.

Az új fórumon részt vevő miniszterek: Netanjahu, Joav Gallant védelmi miniszter, Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter, Arje Deri, a Sász párt elnöke, Israel Katz külügyminiszter, Jariv Levin igazságügyi miniszter és Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter.

A nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir azonban feltűnően hiányzik a testületből. Egy forrás a Kan közszolgálati csatornának elmondta, hogy Netanjahu azért nem invitálta be Ben-Gvirt Szmotrich javára, mert bízik abban, hogy a Vallásos Cionizmus Párt vezetője nem szivárogtat ki információkat a találkozókról,

és meg akarja győzni Szmotrichot, hogy támogassa a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott túszok kiszabadításáról szóló megállapodást.

Az üléseken a miniszterek biztonsági tájékoztatást kapnak az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökétől, Herzi Halevi altábornagytól és a biztonsági intézmény más magas rangú tagjaitól, miközben a Hamász elleni gázai háború első évfordulójához közeledik, és Irán regionális terrorista megbízottjai által megnyitott más frontok továbbra is ingatagok, különösen a Hezbollah északon, de Júdeában és Szamáriában is.

Izrael biztonságos kijutást kínál Szinvárnak Gázából a túszokért cserébe – Neokohn

Felajánlották a Hamász vezetőjének, hogy vonuljon száműzetésbe.