Hősi halált halt az egyik ukrajnai főrabbi fia a fronton

Anton Szamborszkij, Moshe Azman kijevi rabbi fiát július óta harc közben eltűntként tartották nyílván.

Moshe Azman, a kijevi Brodszkij zsinagóga vezetőjének és több önjelölt ukrán főrabbi egyikének fia meghalt az oroszok elleni harcban.

„Holnap a központi zsinagógában búcsúztatják fiamat, Matisyahu (Anton), aki a fronton halt meg Ukrajna védelmében”  – írta Azman az X-en.

Múlt hónap végén, az elesett katonák ukrajnai emléknapján Azman a közösségi médiában tette közzé, hogy örökbefogadott fiát, Anton Szamborszkijt július vége óta hivatalosan is eltűntként tartják nyilván.

Szamborszkijt 2002-ben, 10 évesen fogadták örökbe, írta Azman az X-en a múlt hónapban, megosztva:

„A Matisyahu héber nevet adtuk neki, a több mint 2200 évvel ezelőtti, a megszálló birodalom elleni Makkabeus-felkelés hősies vezetőjének tiszteletére”.

UNITED24 Media on X (formerly Twitter): „Chief Rabbi of Ukraine, Moshe Azman, shared on Friday that his adopted son has gone missing in the war with Russia.”Since the beginning of this terrible war, trouble has knocked on the door of almost every Ukrainian – some have lost a loved one, others are fighting with… pic.twitter.com/A3ht0CJ7Mz / X”

Chief Rabbi of Ukraine, Moshe Azman, shared on Friday that his adopted son has gone missing in the war with Russia.”Since the beginning of this terrible war, trouble has knocked on the door of almost every Ukrainian – some have lost a loved one, others are fighting with… pic.twitter.com/A3ht0CJ7Mz

„Körülbelül 10 évig élt a családunkban, és amikor felnőtté vált, úgy döntött, hogy önálló életet kezd. Megnősült, és idén májusban született egy lánya. De egy héttel a baba születése után besorozták a hadseregbe. A fiatal katonaként elvégzett gyors kiképzés után azonnal a frontra küldték” – folytatta Azman.

„Utoljára július 17-én beszéltünk vele. Július 24-én egy csata során eltűnt. A felesége kapott egy hivatalos dokumentumot” – mondta.

Szerdán Yuli Edelstein képviselő, a Knesszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke azt mondta, hogy „megszakad a szíve” Azman fia miatt.

„Izraelhez hasonlóan Ukrajna is élet-halál háborúban áll, és Izraelhez hasonlóan az ukrán nép is elveszítette értékes fiait egy rájuk kényszerített szörnyű háborúban”

– mondta Edelstein.

„Imádkozom a béke idejéért és azért, hogy minden gyermekünk visszatérjen biztonságos és virágzó országba” – tette hozzá.

Respekt: Gázában hősi halált halt izraeli katonáról neveznek el utcát Ukrajnában – Neokohn

Alexander Aser Nikov éppen iskolásgyermekek védelmére sietett, amikor a terroristák meggyilkolták.

Izraeli segítséggel jutnak tiszta ivóvízhez a háború sújtotta ukrajnai civilek – Neokohn

Az IsraAID több millió liternyi tiszta ivóvizet biztosít majd az ukrajnai közösségeknek.