Bíróságon a TikTok ügye Amerikában

A TikTok és anyavállalata, a ByteDance hétfőn kulcsfontosságú bírósági meghallgatás elé néz az Egyesült Államokban egy olyan jogi csatában, amelynek célja, hogy megakadályozza egy olyan törvény elfogadását, amely már január 19-én betilthatja a 170 millió amerikai által használt alkalmazást.

Szóbeli érvelésekkel kezdődött az Egyesült Államok Columbia körzetének fellebbviteli bíróságán az a jogi procedúra, melynek eredménye meghatárohatja a kínai közösségi médiaplatform jövőbeni sorsát a tengerentúlon. A döntés az elnökválasztás kellős közepére várható.

Ez már csak azért is fontos, mert mind Donald Trump republikánus elnökjelölt, mind Kamala Harris alelnök meglehetősen aktív a TikTokon, hogy így szólítsa meg a fiatalabb szavazókat.

A TikTok és a ByteDance azzal érvel, hogy a törvény alkotmányellenes és sérti az amerikaiak szólásszabadsághoz való jogát, mondván, hogy „radikálisan eltér az ország azon hagyományától, hogy a nyílt internetet támogatja”.

Az amerikai törvényhozók azon aggodalmaitól vezérelve, hogy Kína az alkalmazással hozzáférhet az amerikaiak adataihoz vagy kémkedhet utánuk, az intézkedést áprilisban, alig néhány héttel a bevezetése után elsöprő többséggel fogadta el az amerikai kongresszus.

Joe Biden elnök áprilisban írta alá a törvényt, amely január 19-ig ad határidőt a ByteDance-nek, hogy eladja a TikTokot, különben tilalommal kell szembenéznie, de a határidőt három hónappal meghosszabbíthatja, ha igazolja, hogy a ByteDance halad az eladás felé.

A Fehér Ház és a törvény más támogatói szerint az intézkedés az alkalmazás kínai alapú tulajdonlásának kikezdése, és nem a TikTok megszüntetésére irányuló lépés.

A Fehér Ház azt mondja, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva szeretné, ha a kínai alapú tulajdonlásnak véget vetnének, de nem célozzák a TikTok teljes betiltását.

Izraelben is betelt a pohár: terítékre került a TikTok betiltása – Neokohn

Érzékeny információkat továbbíthatott a vállalat a kínai kormánynak.