A pápa szerint a túszok kiszabadításáért harcoló Izrael nem akar békét

A pápa kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy akár Izrael, akár a tizenegy hónapja háborúban álló Hamász a konfliktus befejezésére törekszik.

Ferenc pápa pénteken elítélte a palesztin gyermekek halálát a gázai izraeli katonai csapásokban, és „csúfságnak” nevezte az iskolák bombázását, amelyet azzal a „feltételezéssel” hajtanak végre, hogy a Hamász terroristáira mérnek csapást – idézte a pápát a Jerusalem Post.

A pápa a Szingapúrból Rómába tartó útján kétségét fejezte ki afelől is, hogy akár Izrael, akár a tizenegy hónapja háborúban álló Hamász a konfliktus befejezésére törekszik. „Sajnálom, hogy ezt kell mondanom” – mondta a pápa. 

„De nem hiszem, hogy lépéseket tesznek a béke érdekében”.

Ferenc pápa pénteken bírálta mind Donald Trump volt amerikai elnököt a bevándorlók millióinak deportálására vonatkozó terve miatt, mind Kamala Harris alelnököt az abortuszjogokat támogató álláspontja miatt.

A pápa szerint a migránsok be nem fogadása „súlyos” bűn, az abortuszt pedig „merénylethez” hasonlította.

Azt mondta, hogy az amerikai katolikusoknak „a kisebbik rosszat kell választaniuk”, amikor novemberben szavaznak, anélkül, hogy elmondta volna ez melyik jelöltet jelenti.

Annak ellenére, hogy mindkét jelöltet bírálta, azt mondta, hogy a katolikusoknak szavazniuk kell.

„Nem szavazni csúnya dolog” – mondta a 87 éves pápa. „Nem jó. Szavazni kell”.

„A kisebbik rosszat kell választani” – mondta. „Ki a kisebbik rossz? Az a hölgy vagy az az úr? Nem tudom. Mindenkinek, lelkiismerete szerint, (kell) gondolkodnia és tennie”.

Az amerikai katolikusokat, akik országosan mintegy 52 millióan vannak, gyakran tekintik döntő fontosságú szavazóknak. Néhány csatatérállamban, köztük Pennsylvaniában és Wisconsinban a felnőttek több mint 20%-a katolikus.

Ferenc pápának üzent a dél-afrikai főrabbi: Térjetek vissza Bibliához! – Neokohn

Warren Goldstein szerint az anglikán érsek és a pápa elárulta a saját híveit, a Bibliát és Izraelt is.

Ferenc, aki világszerte mintegy 1,4 milliárd katolikus vezetője, általában óvatosan szokott beleszólni az országos politikai választásokba. De gyakran élesen bírálja az abortuszt, amelyet a katolikus tanítás tilt. Korábban Trump bevándorlóellenes retorikáját is bírálta. A 2016-os választások idején azt mondta, hogy Trump „nem keresztény” nézeteket vall.

Pénteken Ferenc azt mondta, hogy mindkét jelölt politikája „az élet ellen irányul”.

„Akár az, aki elüldözi a migránsokat, akár az, aki megöli a gyerekeket” – mondta a pápa. „Mindkettő az élet ellen van”.

Trump azt ígérte, hogy keményen fellép az illegális bevándorlás ellen, és a már az Egyesült Államokban tartózkodó több millió bevándorlót deportálja, ha második elnöki ciklusára is megválasztják.

Harris megígérte, hogy aláír minden olyan, a kongresszus által elfogadott jogszabályt, amely helyreállítja az abortuszhoz való hozzáférés szövetségi védelmét, amelyet a Legfelsőbb Bíróság 2022-es Dobbs-döntésével megsemmisített.

A pápa „jognak” nevezte a bevándorlást, és olyan bibliai szakaszokra hivatkozott, amelyek az árvákat, az özvegyeket és az idegeneket három olyan emberfajtának nevezik, akikről a társadalomnak gondoskodnia kell. „A bevándorlók befogadásának elmulasztása bűn” – mondta a pápa. „Ez súlyos.”

Ferenc szerint az abortusz „egy emberi lény megölése”. Azt mondta, nem lehet kifogás az abortuszra. „Ez egy merénylet” – mondta.

„Ezekről a dolgokról világosan kell beszélnünk. Nincs „de” vagy „azonban”.

A politikai prioritások kiegyensúlyozottsága vita tárgyává vált az amerikai püspökök körében, akik 2007-08 óta minden elnökválasztási ciklusban hasonló választási útmutatót adtak ki, némi frissítéssel.

Legutóbbi, 2023 novemberében új bevezetővel kiadott változatuk szerint az „abortusz veszélye” „kiemelkedő prioritás” a katolikusok számára.

Izraeli főrabbi: Ferenc pápa vonja vissza, amit mondott – Neokohn

David Lau főrabbi a katolikus egyházfő azon megjegyzésére reagált, miszerint „tilos a terrorra terrorral válaszolni”.