Izrael nélkül tárgyaltak Madridban a palesztin állam létrehozásáról

Muszlim és európai országok miniszterei, valamint az Európai Unió külügyi vezetője pénteken Madridban gyűltek össze, hogy megvitassák az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásának előmozdítását.

„Együtt akarjuk meghatározni azokat a konkrét lépéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy előrelépést érjünk el e cél felé” – írta Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök az X-en.

„A nemzetközi közösségnek határozott lépést kell tennie az igazságos és tartós közel-keleti béke felé” 

– tette hozzá.

Sanchez hivatalos rezidenciáján fogadta a résztvevőket, mielőtt a Madrid központjában lévő külügyminisztériumban megkezdődött volna a találkozó, amelynek házigazdája Jose Manuel Albares spanyol külügyminiszter volt.

A találkozón részt vett Mohammad Musztafa, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke, valamint Egyiptom, Jordánia, Katar, Szaúd-Arábia és Törökország – a Gázai övezetért felelős arab-iszlám kontaktcsoport valamennyi tagja – külügyminisztere, továbbá az Arab Liga és az Iszlám Együttműködési Szervezet vezetői.

Az Európai Uniót Spanyolországon kívül Josep Borrell EU-s külügyi vezető, valamint Írország, Norvégia és Szlovénia külügyminisztere képviselte.

Pedro Sánchez on X (formerly Twitter): „Hoy celebramos en Madrid una reunión de países europeos con el Grupo de Contacto árabe-islámico para abordar conjuntamente la solución de los dos Estados.Juntos queremos identificar acciones concretas que nos permitan avanzar en ese objetivo.La comunidad internacional debe… pic.twitter.com/pJI4dcms46 / X”

Hoy celebramos en Madrid una reunión de países europeos con el Grupo de Contacto árabe-islámico para abordar conjuntamente la solución de los dos Estados.Juntos queremos identificar acciones concretas que nos permitan avanzar en ese objetivo.La comunidad internacional debe… pic.twitter.com/pJI4dcms46

„A kétállami megoldás megvalósítása az egyetlen módja annak, hogy Palesztina állam és Izrael állam békés és biztonságos együttélése révén igazságos és tartós béke legyen a térségben” – mondta Albares egy sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy Izrael miért nem vett részt a találkozón, azt mondta, hogy az országot nem hívták meg, mert „nem tartozik sem az európaiak csoportjához, sem az arab-iszlám kontaktcsoporthoz”, 

de hangsúlyozta, hogy „örömmel” venné, ha Izrael részt venne a kétállami megoldásról szóló megbeszéléseken.

A Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása óta Izraelben jelentősen csökkent a béketárgyalások iránti kedv, a jeruzsálemi kormány a Hamász atrocitásai nyomán a palesztin állam megalakulását a terror jutalmazásának tekintik.

A spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez a konfliktus kezdete óta Izrael gázai offenzívájának egyik leghatározottabb európai kritikusa.

Az ő irányítása alatt Spanyolország május 28-án Írországgal és Norvégiával együtt hivatalosan elismerte a Gázai övezetet és Ciszjordániát magában foglaló palesztin államot.

A hónap elején bejelentette, hogy még az év vége előtt megtartják az első „kétoldalú csúcstalálkozót Spanyolország és Palesztina között”. Elmondta, hogy „több együttműködési megállapodás aláírására számít a két állam között”.

„Antiszemita országban élek” – mondja a Barcelona sztárjának izraeli felesége – Neokohn

Coral Simanovich izraeli modell a Ynetnek mesélt a spanyolországi helyzetről.