Történelmi: Hatalmas zsidó esküvőt tartottak egy Róma melletti kastélyban

Történelmi jelentőségű esküvőre került sor Rómában két hónappal ezelőtt, írja a chabadinfo.

Oroszország főrabbija, Berel Lazar rabbi fiának esküvőjét egy 600 éves olasz kastély kertjében tartották, az oroszországi zsidó élet több száz támogatója és más vendégek jelenlétében.

A vőlegény, Lévi Jicchák a kanadai Hirshel Raskin, a montreali Mesivta vezetőjének lányát vette feleségül. Az esküvőre Olaszországban került sor, hogy megtiszteljék a vőlegény nagyapját, Mose Lazar rabbit, milánói küldöttet, aki az egész szertartást vezette. A rabbi nemcsak Berel Lazar rabbi, hanem Oberlander Batsheva édesapja is, így a festői Bracciano-tó mellett tartott eseményen részt vett Magyarországról Oberlander Baruch rabbi is.

Száz gyűrűt ajándékozott házasodni készülő katonáknak egy gyászoló izraeli apa – Neokohn

A gyűrűk értéke egyenként 5-8000 sékel (480 ezer és 750 ezer Ft) között mozog.

Az esküvői szertartás keretében a résztvevők imádkoztak szentföldi zsidó testvéreinkért és a Hamász fogságában levő túszokért. Lazar rabbi a háború elmúlt 11 hónapjában sok, orosz állampolgársággal is rendelkező izraeli családnak segített. E családok képviselői is részt vettek az eseményen.

A rendezvényszervező cég által szervezett esküvőn egészen a hajnali órákig járták az örömteli táncokat a világ minden tájáról érkezett vendégek. Köztük volt Chaim Danzinger, rosztovi rabbi és lubavicsi küldött, Smuel Kuperman rabbi és moszkvai küldött, valamint moszkvai zsidó intézmények vezetői, családtagok és számtalan barát is.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg először.

Hamisítatlan hászid esküvőn ment férjhez Köves Slomó lánya – Neokohn

Köves Mushky és a kaliforniai Jakov Blesofsky szerdán keltek egybe a család, a közösség és barátok jelenlétében.

Oberlander Batsheva: A Rebbe üzent nekünk, hogy menjünk Budapestre – Neokohn

A rebecen 35 évvel ezelőtt érkezett Magyarországra férjével, Oberlander Baruch rabbival. Hidas Judit interjúja.