Életfogytiglant kapott egy zsidó család házát felgyújtó londoni férfi

A 64 éves Ian Pitkin egy lakhatási vita miatt döntött a gyújtogatás mellett 2024 márciusában, amit antiszemita érzelmek is motiváltak. 

A londoni Wood Green-i koronabíróság által életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt férfi tettét Daniel Fugallo bíró szerint

„a zsidó vallású emberekkel szembeni ellenséges érzület motiválta”.

A gyújtogatás következtében a második emeleten élő zsidó család egyik tagja az ablakból dobta ki a csecsemőjét, hogy megmentse a lángoktól. A kisgyermeket a lent várakozó rokonok fogták meg. Az eset során többen is megsérültek, köztük egy járókelő és a menekülő család egy tagja is, aki csípőtörést szenvedett, miután kiugrott az ablakon.

Az antiszemita támadások miatt „zsidó busz” indult Londonban – Neokohn

Október 7-e óta sok zsidó fél a buszozástól a rengeteg támadás és zaklatás miatt.

A Ian Pitkin ellen felhozott vádak a következők voltak: életveszélyt okozó szándékos gyújtogatás, négy rendbeli lőfegyverutánzat birtoklása erőszakos fenyegetés céljából, és három támadó fegyver közterületen való birtoklása.

A rendőrségi vizsgálat feltárta, hogy a férfi előre megtervezte a gyújtogatást, amit bizonyítottak a járművében talált benzines kannák és fegyverek. Az eset során Pitkin maga is megsérült, és orvosi ellátásra szorult, mielőtt letartóztatták.

A rendőrség és a koronabíróság is megállapította, hogy Pitkin tettei antiszemita érzelmekből fakadtak, amit a bíróság súlyosbító tényezőként vett figyelembe az ítélet meghozatalakor.

Ez a cikk eredetileg a Tett és Védelem Alapítvány oldalán jelent meg.

Brit főrabbi: A zsidók csapdába estek a szélsőbal és a szélsőjobb között – Neokohn

A főrabbi közleményt adott ki, miután a brit „Iszlám Emberi Jogi Bizottság” elnöke azt állította, hogy „a cionisták finanszírozzák” az angliai zavargásokat.