Irán “korlátlan támogatást” ígért a közel-keleti terroristáknak

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter hétfőn fogadkozott, hogy Teherán továbbra is „korlátlan támogatást” nyújt a terrorcsoportoknak a régióban, ugyanakkor elkerüli a közvetlen összecsapást Izraellel.

“Maszúd Peszeskján iráni elnök kormányának politikája, hogy korlátlan támogatást nyújt az ellenállásnak” – nyilatkozta Aragcsi.

„Támogatni fogjuk az ellenállási tengelyét, amely valósággá vált a térségben”.

Az „ellenállás tengelye” magában foglalja a Hamászt, a Hezbollahot, a palesztin Iszlám Dzsihádot, a jemeni húszi lázadókat és más, Irán által támogatott közel-keleti terrorista csoportokat.

Az izraeli hadsereg „eddig nem érte el fő célját, a Hamász elpusztítását” – állította Aragcsi a Tasnim hírügynökség szerint.

A diplomata hangsúlyozta, hogy az iszlám köztársaság „továbbra is éber marad azokkal a csapdákkal szemben, amelyeket a konfliktusba való bevonásunkra állíthatnak. Értelemmel és tudatossággal figyeljük a regionális fejleményeket”.

Egy hétfői sajtótájékoztatón külön Peszeskján iráni elnök újságíróknak azt mondta, hogy kormánya „soha” nem fogja feladni ballisztikusrakéta-programját, ahogy azt az Egyesült Államok és az európai nemzetek követelik.

Aggasztó fejlemény: Orosz segítséggel építhetnek atombombát az irániak – Neokohn

Moszkva nukleáris titkokat oszthatott meg Teheránnal, cserébe az iráni ballisztikus rakétákért.

„Ha nincsenek rakétáink, akkor bombáznak minket, amikor csak akarnak, akárcsak Gázában” – mondta, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy

»először Izraelt fegyverezzék le, mielőtt ugyanezt követelnék Irántól«.

Az iszlám köztársaság – állította – „soha nem volt háború kezdeményezője, és az elmúlt 100 év történelme azt mutatja, hogy nem voltunk háborúk kezdeményezői”.

Április 14-én Irán 300 drónt és rakétát lőtt ki Izraelre, a zsidó állam elleni első közvetlen támadásban, amelyet iráni földről indítottak. A támadást arra hivatkozva indították, hogy az megtorlás volt egy olyan izraeli csapásért, amely megölt egy magas rangú iráni tábornokot Damaszkuszban.

Júniusban Teherán azzal fenyegetőzött, hogy az Izraeli Védelmi Erők libanoni Hezbollah-terroristák elleni hadművelete „megsemmisítő háborúhoz” vezethet, és arra figyelmeztetett, hogy „minden lehetőség az asztalon van”.

Izraeli különleges erők robbantottak fel egy iráni rakétagyárat Szíriában – Neokohn

Az izraeli légierő elit Shaldag egysége több száz kilométerre Izraeltől hajtott végre szárazföldi rajtaütést a földalatti létesítmény ellen.

Irán bosszúval fenyegetőzött Iszmail Haníje, a Hamász legfőbb „politikai” vezetőjének július 31-i meggyilkolása után is, aki az Iszlám Forradalmi Gárda teheráni vendégházában történt robbanásban vesztette életét. Irán és a Hamász Izraelt vádolja Haníje meggyilkolásával.

Irán azzal is fenyegetőzött, hogy atombomba létrehozására törekszik. Májusban Ali Hámenei legfelsőbb vezető egyik tanácsadója azt mondta, hogy

Teherán atomfegyverekhez nyúlhat, ha Izrael „veszélyezteti a létét”.

Aragcsi átmeneti elődje, Ali Bagheri Kani július 15-én azt mondta, hogy a Hamász október 7-i mészárlása „az ellenállás javára” tolta el az egyensúlyt a Közel-Keleten.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Hamászhoz és az Iszlám Dzsihádhoz kötődő, a Gázai övezetben állomásozó mintegy 500 terroristát képeztek ki Iránban az október 7-i támadást megelőzően .

Irán hivatalosan „sikerként” üdvözölte az októberi terrortámadást, mondván, hogy a mintegy 1200 ember, főként zsidó civilek meggyilkolása válasz volt a Kudsz Erők parancsnokának, Kasszem Szolejmáninak az Egyesült Államok általi 2020-as meggyilkolására.

Likud-képviselő: Izraelnek el kell foglalnia Dél-Libanont – Neokohn

Ariel Kellner Likud képviselő szerint a kormány jelenleg „nem képes biztonságot nyújtani az észak-izraeli lakosoknak”.