„Félreértették” – megszólalt a libanoni csipogókat gyártó magyar cég ügyvezetője

A Neokohn szerkesztője

Egymásnak ellentmondó állításokat tett a tajvani Gold Apollo és a budapesti BAC Consulting Kft.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, több ezer Hezbollah terrorista sérült meg Libanonban, amikor a kommunikációra használt személyhívója felrobbant (a támadás pontos részleteiről szóló összefoglalónk itt és itt olvasható).

A tajvani Gold Apollo szerdán közölte, hogy a felrobbant személyhívókat nem ő készítette, hanem egy BAC nevű cég, amely rendelkezik engedéllyel a márka használatára.

A tajvani Gold Apollo szerdán kiadott egy másik közleményt is, amelyben már egy budapesti céget nevezett meg gyártóként.

Az AR-924 személyhívókat a BAC Consulting Kft. gyártotta

áll a Gold Apollo szerdai közleményében.

Bársony-Arcidiacono Cristiana, a BAC Consulting ügyvezetője szerdán telefonon megerősítette az NBC Newsnak, hogy cége együtt dolgozott a Gold Apollóval. De amikor a személyhívókról és a libanoni robbanásokról kérdezték, azt mondta: 

„Nem én készítem a személyhívókat. Én csak a közvetítő vagyok. Szerintem félreértették a dolgot.”

Magyarországon gyártották a Moszad Libanonban felrobbanó csipogóit – Neokohn

A tajvani Gold Apollo cég a budapesti BAC Consulting Kft.-t nevezte meg gyártóként.

A Gold Apollo szóvivője a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva megtagadta az ügy további kommentálását.

A BAC Consulting Kft. az Opten céginformációs rendszer adatai szerint 2022-ben alakult. Az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó cég székhelye a budapesti Szőnyi úton van. A nyilvános cégadatok szerint a társaság ügyvezető-tulajdonosa egy bizonyos Bársony-Arcidiacono Cristiana Rosaria.

A tény, hogy Magyarországon gyárthatták a csipogókat, még nem jelenti azt, hogy az ország területén, a gyártási folyamat során telepítették a robbanóanyagot és fertőzték meg a kommunikációs eszközök szoftverét, mindez később, a szállítási folyamat során is kivitelezhető volt.

A precizitás iskolapéldája: Hogyan robbantott fel Izrael több ezer terroristát? – Neokohn

Ilyen volumenű, sebészi pontossággal kivitelezett, összehangolt támadássorozatra korábban aligha volt példa a hadtörténelemben.