Rejtélyes antiszemita üzenetek jelentek meg a Siratófal imakönyveiben

A szent helyet gyakran látogató zsidó hívők szerint az utóbbi hónapokban aggasztó jelenség, hogy Siratófal imakönyveit megrongálják ismeretlen elkövetők.

A Siratófalnál egyre többen számolnak be arról, hogy az elmúlt hónapokban névtelen tettesek zsidó imakönyveket rongáltak meg. Az elmúlt héten írt üzenetek között szerepelő egyik felirat így szólt: 

„Izrael földje szent, Izrael népe szent, Izrael államot el kell törölni”. 

Egy másik azt állította, hogy „az ördög államát örökre el kell törölni”.

Az imakönyvekbe bekerülő antiszemita üzenetekről szóló első hírek a nyár elején jelentek meg. Levi Nahum rabbi, a jeruzsálemi líbiai zsidó közösség vezetője, aki naponta tart imát a Falnál, észrevette, hogy a 70 imakönyv közül, amelyet a helyszínre vitt és otthagyott a nyilvánosság számára, sok teljesen megrongálódott. Némelyikből csak az állam és az IDF katonáinak jólétéért szóló imákat tartalmazó oldalakat tépték ki. 

Melltartóban tiltakozott egy nő a Siratófalnál – Neokohn

A rendőrség őrizetbe vette a 35 éves nőt a szent hely szándékos meggyalázásának gyanújával.

Nahum követelte, hogy vizsgálják meg a területet figyelő biztonsági kamerák felvételeit, hogy azonosítani lehessen az imakönyvek ismételt megrongálásáért felelős személyeket, de ilyen lépésekre egyelőre nem került sor. 

„Felszólítottuk a Siratófal Örökségéért Alapítványt, hogy használja fel a rendelkezésére álló eszközöket”

– mondta egy imádkozó. „Át kellene nézniük a felvételeket, azonosítaniuk kellene, hogy ki közelíti meg azt a területet, ahol az imakönyveket őrzik, és fel kellene fedniük annak a vandálnak vagy vandáloknak a kilétét, akik ismételten megrongálják az imakönyveket. Az információt ezután át kellene adni a rendőrségnek, akik majd felelősségre vonják őket. Ez támadás a katonák, az állam és egy olyan hely ellen, amelynek mindenki számára nyitottnak kellene lennie”.

„A Siratófal Örökségéért Alapítvány határozottan elítéli az imakönyvek elleni vandalizmus minden formáját, és mindent megtesz a jelenség felszámolása érdekében” – áll az alapítvány közleményében.

Hazatérés az ősök földjére: A háború ellenére zsidók tízezrei költöznek Izraelbe – Neokohn

A bevándorlás legnagyobb mértékben Franciaországból növekedett meg, ahol 355 százalékos (!) emelkedést mértek.