Közleményt adott ki az FBI: Irán beavatkozott az amerikai választásokba

Iráni hackerek megpróbálták, de nem sikerült érdeklődést kiváltani Biden kampánystábjából a Trump-stábtól ellopott információkkal – állítja az FBI.

Iráni hackerek próbálták Joe Biden elnök kampányát segíteni a rivális, Donald Trump stábjától ellopott információkkal, úgy, hogy kéretlen e-maileket küldtek a volt demokrata jelölthez köthető személyeknek, ezzel beavatkozva a 2024-es választásokba – közölték szerdán az FBI és több más szövetségi ügynökség, írja az AP hírügynökség.

A tisztviselők szerint semmi jel nem utal arra, hogy a címzettek közül bárki is válaszolt volna a levelekre.

A Biden-stáb mellett az AP szerkesztősége is jelezte: őket is megkeresték a lopott anyaggal, de nem tették közzé azokat. Kamala Harris elnökválasztási kampánya „nemkívánatos és elfogadhatatlan rosszindulatú tevékenységnek” nevezte az Iránból érkező e-maileket, amelyeket csak néhány ember kapott meg, akik spamnek vagy adathalász kísérletnek tekintették azokat.

Az e-maileket azelőtt kapták, hogy a Trump-kampány hackelését nyilvánosan elismerték volna, és nincs bizonyíték arra, hogy az e-mailek címzettjei tudtak volna az eredetükről.

A bejelentés erőfeszítés az amerikai kormányzat részéről, hogy Irán a választásokba való beavatkozásra irányuló folyamatos törekvésére felhívják a figyelmet.

Az amerikai tisztviselők az elmúlt hónapokban büntetőjogi vádakkal, szankciókkal és nyilvános tanácsokkal igyekeztek fellépni a külföldi hatalmak által a választások befolyásolására tett lépésekre.

FBI: Merénylőket béreltek fel Biden, Donald Trump és Nikki Haley meggyilkolására – Neokohn

Chuck Grassley republikánus szenátor hozott nyilvánosságra egy Iránról szóló FBI-jelentést. Az FBI is megszólalt az ügyben.

A most feltárt esetben a hackerek június végén és július elején küldtek e-maileket olyan embereknek, akik kapcsolatban álltak Biden kampányával – mielőtt  az elnök visszalépett volna a jelöltségtől. Az e-mailek „Trump volt elnök kampányának ellopott, nem nyilvános anyagaiból készült kivonatot tartalmaztak” – olvasható az FBI által kiadott közleményben.

Az ügynökségek szerint a Trump-kampány meghackelése és a Biden-Harris-kampány elleni betörési kísérlet része annak a törekvésnek, hogy aláássák a polgárok választásokba vetett bizalmát.

Az FBI az elmúlt 48 órában tájékoztatta Trumpékat az iráni akcióról.

Az irániak legalább három hírügynökség – a Politico, a The New York Times és a The Washington Post – számára szivárogtattak ki bizalmas anyagokat a Trump-kampányon belülről. Eddig mindegyikük visszautasította, hogy részleteket áruljon el arról, hogy mit kapott.

A Politico arról számolt be, hogy július 22-én kezdett e-maileket kapni egy névtelen fiókból. A forrás – egy AOL e-mail fiók, amelyet csak „Robert”-ként azonosítottak – továbbította azt, ami egy dossziénak tűnt, amelyet a stáb a republikánus alelnökjelöltről, JD Vance ohiói szenátorról készített.

A dokumentum február 23-i keltezésű volt, csaknem öt hónappal azelőtt, hogy Trump Vance-t választotta jelöltjének.

Morgan Finkelstein, a Harris-kampány szóvivője közleményében azt mondta, hogy a kampány együttműködik a bűnüldöző szervekkel, amióta megtudta, hogy a Biden csapatához köthető emberek az e-mailek címzettjei között voltak.

Irán Kamalát támogatja: Titkos műveletekkel támadják Trump választási kampányát – Neokohn

Az amerikai hírszerzés értékelése szerint Moszkva és Teherán szembekerült egymással az amerikai elnökválasztás kapcsán.