Elkerülhető ugyan a Libanoni bevonulás, de a Hezbollah semmi jóra ne számítson

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herzi Halevi tábornok vasárnap a Hezbollah libanoni siíta terrorszervezet vezetői elleni további merényletekkel és a Hezbollah katonai képességeinek megsemmisítését ígérte, ugyanakkor nem fenyegetett kifejezetten szárazföldi invázióval Dél-Libanonban vagy az ország bármely más részén.

Néhány órával azután, hogy a Hezbollah egy nap alatt mintegy 150 rakétával és drónokkal minden eddiginél mélyebben próbált ártani az izraelieknek, ám eddig többnyire kudarcot vallott, Halevi tábornok azt mondta:

„Több tucatnyi a Hezbollah szervezet parancsnokai közül sikeresen likvidáltunk,

az ár, amit a Hezbollah fizetni fog, csak nőni fog, és a támadásaink intenzitása pedig fokozódik”

– tette hozzá.

Halevi azt mondta, hogy ha a Hezbollahot a múlt hét óta egyre fokozódó támadások nem győzik meg arról, hogy beleegyezzen egy olyan megállapodásba, amely garantálja Izrael északi lakosainak biztonságát, „újra és újra csapást fognak mérni rá, amíg a szervezet meg nem érti”.

A vezérkari főnök hozzátette, hogy az izraeli hadseregnek számos olyan képessége van, mind támadásban, mind védekezésben, amelyeket még mindig nem használt fel, ugyanakkor nem tett kifejezett utalást arra, hogy a hadsereg szándékában állna bevonulni Libanonba.

Egyre több szakértő és volt katonai tisztviselő mondta, hogy valamilyen invázió nélkül a Hezbollah valószínűleg nem fogja visszafordítani az Izrael elleni agresszióját.

Ráadásul Halevi szerint, amikor az IDF megölte a Radwan különleges erők vezetőjét, Ibrahim Aqilt, akkor lehet, hogy a terrorista szervezet épp egy inváziót tervezett Izrael északi részén. Ugyanakkor az IDF megtartotta a kezdeményezést, likvidálta Aqilt és számos alparancsnokát, mielőtt azok cselekedhettek volna.

Izrael nem áll le: Több ezer Hezbollah rakétavetőt semmisített meg a légierő – Neokohn

Mérnöki precizitással pusztítja a libanoni terroristák hadigépezetét az IAF.