Izraeli választások 2.0

Az áprilisi sikertelen kormányalakítás után, az ország újkori történetében először, néhány hónapon belül Izrael népe ismét választás elé kerül. Nagy Gabriella jegyzete.

Az előző alkalommal a Benjamin Netanjahu (Likud) és korábbi vezérkari főnöke, Beni Gánc (Kék-Fehér) közötti döntetlen eredmény ellenére Reuven Rivlin államfő a miniszterelnököt kérte fel a koalíció alakítására, mivel a jobboldali blokk rendelkezett a kabinet alakításhoz szükséges minimális 61 mandátummal.

Avigdor Liberman szekuláris-cionista jobboldali pártja, a Jiszráel Beitenu nevében nem volt hajlandó belépni egy a korábbihoz hasonló ultraortodoxokat is magába foglaló koalícióba, mondván, azért lépett ki a választások előtt a kormányból, hogy ne keljen újra belépnie ugyanazon folyóba.

A szeptembere kiírt második fordulóra, a két nagy tömb a Likud és a Kék-Fehér koncentrációja mellett folytatódott a körülöttük keringő kis pártok életben maradásért való küzdelme. A jobboldali blokkban, az áprilisban a Rafi Peretz vezette Zsidó Otthonnal közös listán induló Otzma Jehudit kivált és egyedül vágott neki a második körnek. Az esélytelenül induló már korábban is sok vitát kavart kahanista Otzma az Ajelet Saked vezette új jobboldali nemzeti-vallásos szövetség, a Jamina elleni és a miniszterelnöknek is ellentmondó kampánynak köszönhetően végül az utolsó pollok szerint felkerült a főtáblára, a minimális 4 mandátummal.

A baloldalon a végnapjait élő Munkapárt (Avoda) hiába egyesült az Orly-Levi Abekaszisz vezette Geserrel, nem tudva átlépni saját árnyékát a kiesés szélére sodródott. A legendás Avoda Amir Peretz vezetésével a teljes összeomlás felé tart, szavazói nagyrészt átpártoltak a Gánc vezette Kék-Fehérekhez vagy a Nitzan Horowitz, Ehud Barak és a Munkapártból kivált Sztav Saffirral az élén induló Demokratikus Táborhoz.

A hétvégén nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások akár a választások utáni exit pollok azonban nem jelzik a végleges eredményeket.

A végső mandátumok számát befolyásolni fogja, hogy milyen magas lesz a választási arány és ezen belül is, hányan mennek el szavazni az arabok választók és a sokkal apolitikusabb tel-aviviak.

Áprilisban a nagy reményekkel induló Ajelet Saked és Naftali Bennett vezette Új Jobb végül az erős Likud nyomás miatt nem jutott a Kneszetbe, pedig 8 mandátum körüli eredményt jósoltak az előrejelzések. Miután Netanjahu menesztette Benettel együtt az ideiglenes kabinetből, megújult erővel a vaslady Saked egyesítette a nemzeti-vallásos Zsidó Otthont valamint a Naftali Bennettel alapított saját pártját, és Jamina néven közös listán indulnak. Az eleinte akár 12 mandátumra is esélyes párt, a miniszterelnök annektálási bejelentései következtében sokat vesztett népszerűségéből.

Utolsó nap Miri Regev (Likud) videóüzenetben arra kérte Ajelet Saked szavazóit, vegyék figyelembe, hogy a Jamina három mandátummal kevesebbel is bejut, és biztos, hogy a következő Netanjahu-koalíció partnere lesz. Ehhez azonban le kell mondania három székről, mert különben Gánc fog nyerni. Az ilyen felhívásoknak köszönhetően könnyen meglehet, hogy a legtöbb mandátumra törekedő Likud tovább fogja apasztani Saked mandátumait.

Végezetül a választások előtti utolsó napon a pártok fáradhatatlanul, nagy erőkkel próbálták támadni riválisaikat és egyúttal meggyőzni szavazóikat az országot fenyegető súlyos következményekre való figyelmeztetésekkel.

Hétfőn reggel Benjamin Netanjahu tovább tetézve korábbi ígéreteit a katonai rádióban bejelentette, hogy annektálni fogja Kirjat Arbát és Hebron zsidó közösségeit, de természetesen csak akkor, ha újraválasztják.

https://neokohn.hu/2019/09/16/netanjahu-hebron-zsido-reszeit-is-annektalna/

A Háárec nap folyamán közölt riportja azt állította, hogy a miniszterelnök múlt héten az utolsó pillanatban lefújta a nagyszabású katonai akcióra vonatkozó terveket a Gázai övezetben Avichai Mendelblit főügyész jogi véleménye miatt, aki jelezte, hogy minden olyan nagy katonai művelethez, ami valószínűleg háborúba sodorja az országot, a biztonsági kabinet jóváhagyására van szükség.

Jiszrael Kac külügyminiszter tagadta a riport valóságtartalmát.

A szituáció állítólag olyan komoly volt, hogy Meir Ben-Shabbat nemzetbiztonsági tanácsadó múlt héten találkozott a Központi Választási Bizottság vezetőjével, hogy felkészítse a kedden esedékes választások elhalasztásának lehetőségére a hadművelet miatt.

Beni Gánc a riportra reagálva azt mondta, nem tisztességes a választókat háborúval ijesztgetni, ha eddig ilyesmi nem is volt napirendi ponton és minden alapot nélkülöző ígéretekkel hitegetni az izraelieket.

A Kék-Fehér stratégiája szerint, a párt utolsó nap egyrészt a Munkapárt támogatóit próbálta elcsábítani további mandátumok reményében, valamint annak megakadályozására, hogy a választások után Amir Peretz belépjen egy Likud-haredi koalícióba. Másrészt Gánc a tel-avivi szavazókat is nagy erőkkel próbálja mozgósítani, ugyanis áprilisban a liberális oldal legalább három mandátumtól esett el, mert a helyiek egyszerűen nem mentek el szavazni.

A keddi választás eredményeit illetően annyit lehet biztosan tudni, hogy minden és annak az ellenkezője is megtörténhet. Az előrejelzések és az áprilisi döntetlen eredémények alapján három forgatókönyv szerint zárulhatnak a szavazások.

Amennyiben az előrejelzések ellenére a hajrában a miniszterelnöknek sikerül minden jobboldali szavazót a Likud javára meggyőzni és meg fogja nyerni a második fordulót, következésképpen legalább 61 mandátummal koalíciót tud alakítani Avigdor Liberman nélkül.

Vagy ismét egyenlő lesz az állás, de a jobboldalon nem lesz meg a koalícióalakításához elegendő mandátum. Reuven Rivlin annak ellenére, hogy a jobboldali blokk nagyobb, mint a baloldali nem valószínű, hogy belép ugyanabba a folyóba és ezért Beni Gáncot fogja felkérni lehetőleg egységkormány alakítására.

Avigdor Liberman lehet a királycsináló, aki hétfőn utoljára azt nyilatkozta, egyelőre nem jelöl meg senkit miniszterelnöknek, de reméli hogy Gánc és Netanjahunak között fog eldőlni a küzdelem az egységkormány javára.

Vagy ismét patthelyzet fog kialakulni, ebben az esetben Benjamin Netanjahu a Kneszet másodszori feloszlatását firtató riporter kérdésére a hétvégén azzal tért ki a válaszadás elől, hogy: reméljük erre nem fog sor kerülni.

https://neokohn.hu/2019/09/16/holnap-valaszt-izrael/