Izrael ENSZ-nagykövete szerint Erdogan a „terror regionális központjává” teszi Törökországot

Danny Danon a Biztonsági Tanács fórumán adott hangot aggodalmának a török folyamatok miatt.

Izrael ENSZ-nagykövete hétfőn szót emelt a nemzetközi szervezet falain belül Törökország szíriai akciója ellen, továbbá azt mondta Ankaráról, hogy az antiszemitizmus népszerűsítésére törekszik és etnikai tisztogatást végez a kurdokkal szemben.

Danny Danon a Biztonsági Tanács (BT) közel-keleti ügyekről szóló ülésén kijelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök

„az erőszakkal és terrorcsoportok támogatásával a régiót destabilizálja”.

A nagykövet továbbá úgy látja, hogy az egykor mind közeledő izraeli-török kapcsolatok jelentősen romlottak a jelenlegi elnök hatalomra kerülése óta – amit tovább ront, hogy a török vezető rendszeresen heves kritikákat fogalmaz meg a zsidó állam politikája kapcsán, mikor a palesztinok és Gáza ügyében szólal fel, valamint Törökországot biztonságos menedékké változtatta a Hamász terroristái számára, és az országot pénzügyi központtá tette a terrortámadások támogatására szolgáló pénz összegyűjtését célozva. „Erdogan Törökországot a terror regionális központjává változtatta” – hangsúlyozta Izrael ENSZ-nagykövete.

Danon szerint Erdogan országát az „imperializmus ösvényére” vonszolta. Újságírókat fenyeget, üldözi a vallási kisebbségeket és bátorítja az antiszemitizmust.

Erdogan a nácikhoz hasonlította Izrael Gáza-politikáját – Neokohn

Izrael határozottan visszautasította az iszlamista török elnök verbális ámokfutását az ENSZ közgyűlésén és egy másik helyszínen.

„Izrael felhívja a figyelmet a kurdok ellen zajló etnikai tisztogatásokra, és felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy cselekedjen és adjon segítséget a kurd embereknek” – idézte Danon szavait a The Times of Israel.

Korábban Benjamin Netanjahu is kifejezte a kurdok melletti kiállását, és október 10-én bejelentette, hazája kész humanitárius segítséget nyújtani az Észak-Szíriában bajba jutottak számára.

Az izraeli nagykövet szavaira adott válaszul Törökország képviselője, Feridun Sinirlioglu ellenkezésbe kezdett, és Danny Danon szavait „hazugságnak” címkézve azt felelte:

„azok, akik halott gyerekek testei fölött szeretnének politikai karriert építeni, minket ne oktassanak ki a nemzetközi és emberi jogokból”.