Hamarosan az izraeli Vaskupola védi Csehországot is

A cseh védelmi minisztérium hivatalosan bejelentette: Csehország 125 millió dollár értékben nyolc légvédelmi radart vásárolt az izraeli gyártótól, amelyet az Aerospace leányvállalata és a radarok gyártója, az ELTA Systems fog szállítani három éves futamidő alatt, 2021-2023 között. 

A szerződést a két ország védelmi minisztériumának képviselői írták alá Prágában, azzal a feltétellel, hogy az értékesítési ár 30% -át az ELTA a helyszínen “költi el”, vagyis a rakétarendszer egyes részeit helyben fogják legyártani.

Az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer fejlesztője, az Israel Aerospace Industries (IAI) még februárban hozta nyilvánosságra, hogy a zsidó állam száz radaregységet kíván értékesíteni kilenc ország részére, mindösszesen két milliárd dollárért.

A három részből álló Vaskupola rakétavédelmi rendszer egyik eleme a radaregység, más néven az ELM-2084 többcélú rádiólokációs radartömb, amely hasonlóan az irányítóközponthoz és az indítóállomáshoz, külön-külön is szállítható és felszerelhető.

A Vaskupola radar-egysége 150 kilométeres körzetben képes védelmet biztosítani akár egy nagyobb város részére, így “a nyolc radar megvásárlása az egyik legfontosabb modernizációs projekt a cseh légvédelmi erők számára”, nyilatkozta  Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter a szerződéskötés után.

„Az izraeli radarok véget vetnek annak, hogy Csehország elavult orosz technikai eszközökre támaszkodjon, miközben olyan korszerű berendezésekhez jut, amelyeket Prága fontos stratégiai partnere harci körülmények között tesztelt” – idézte a távirati iroda Metnart.

Akcióban a Vaskupola Gázánál. Fotó: Wikipedia/Flickr

Az izraeli bizottság vezetője, a Védelmi Minisztérium nemzetközi együttműködési igazgatója, Jáir Kulas nyugalmazott dandártábornok elmondása szerint a radarrendszer akvizíciója része a NATO-országokkal folytatott további megállapodásoknak, és az izraeli védelmi iparág iránti bizalom jele is egyben.

Csehország azonkívül, hogy NATO-tagállam, Magyarországhoz hasonlóan tagja a visegrádi négyek csoportnak is. A V4-ek nemzetközi terjeszkedésének kiemelt célpontja Izrael, annak ellenére, hogy az elmúlt évben Lengyelország és Izrael között megromlott a diplomáciai kapcsolat.

A fejlesztéseknek köszönhetően Izrael magas szintű rakétatechnológiája kiemelt fontosságú az ország biztonsága számára, tekintettel a Gáza felőli vagy északon a Libanon felőli fenyegetettségre.

Izrael légterét többszintű rakétapajzs védi. A Vaskupola a rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat lövi le, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca a közepes hatótávolságú (40-300 km) rakétákat, míg a nagy hatótávolságúakat a Patriot,  illetve a Nyíl 2 és Nyíl 3 semlegesíti.

Pénteken reggel egyébként az ország középső részén lakók egy fehér csíkot láttak az égen, amikor a védelmi minisztérium rakétahajtómű tesztet hajtott végre egy katonai bázisról. A minisztérium ugyan nem hozta nyilvánosságra a részleteket, de külföldi források szerint Izrael nukleáris robbanófej szállítására képes Jericho föld-föld típusú ballisztikus rakétát fejleszt.

„Apa, ne menjünk messzi játszótérre, mert jöhetnek a bombák” – Neokohn

Ezt egy négyéves kislány mondta apjának, miután a nemrég alijázott magyar család átélte első rakétatámadását és légiriadóját Tel-Avivban.