Életét áldozva mentett meg egy zsidó vevőt az ecuadori alkalmazott Jersey Cityben

Kinyitotta a hátsó ajtót a már sebesülten menekülő Chaim Deutsch előtt, de Douglas Miguel Rodriguez, a 49 éves ecuadori alkalmazott már nem jutott ki a boltból – írja a JTA zsidó hírügynökség a New York Daily News nyomán. Ő az egyike a négy áldozatnak, akiket lelőttek Jersey Cityben.

Az elkövetők, egy afroamerikai férfi és nő először lelőttek egy rendőrt egy közeli temetőben, majd a furgonjukkal megálltak a kóser boltnál. Már az utcáról lőni kezdték a boltot, majd bementek és tovább folytatták a lövöldözést. Négy fegyver volt kettejüknél. A boltban három embert öltek meg, majd a kommandósok betörtek és végeztek velük.

Később kiderült, nem véletlenül kezdtek lövöldözni a kóser boltban, antiszemita indítékú volt a támadás. Furgonjukban egy csőbombát is találtak a rendőrök.

Jersey City shooting at Jewish store was ‘targeted attack’

A four-hour long gun battle which resulted in six deaths started as a targeted attack by two suspects on a Jewish kosher market in New Jersey, say officials….

Chaim Deutsch és unokatestvére, Moshe nem sokkal a támadás előtt lépett be a „JC Kosher Supermarket”-be vásárolni. Moshe halálos lövést kapott, Chaim megsebesült és menekülni próbált az üzlet másik felébe, amikor Rodrigez, a bolt egyik alkalmazottja kinyitotta a hátsó ajtót. Chaimnak sikerült elmenekülnie, de Rodrigezt lelőtték a támadók.

„Amikor elkezdődött a lövöldözés, az alkalmazott kinyitotta az ajtót és Chaim el tudott futni. Miguelt az ajtóban lőtték le, ki akart futni, de eltalálták, mielőtt megmenekülhetett volna, összerogyott a földre”

— mondta az amerikai lapnak Chaim Deutsch egybarátja, aki a kórházban beszélt a sebesült férfivel.

Barbara Malmet on Twitter: „Say their names. Miguel Douglas- he worked in the Jersey City kosher market. Leah Mindel Ferencz, the wife of the market owner. Police Officer Joseph Shields. Moishe Hirsch Deutsch. It makes it more real to see who died in a hail of bullets in an anti-Semitic act of violence. pic.twitter.com/lXoBKXoBrR / Twitter”

Say their names. Miguel Douglas- he worked in the Jersey City kosher market. Leah Mindel Ferencz, the wife of the market owner. Police Officer Joseph Shields. Moishe Hirsch Deutsch. It makes it more real to see who died in a hail of bullets in an anti-Semitic act of violence. pic.twitter.com/lXoBKXoBrR

Az ortodox zsidó áldozatokat a vallási törvények szerint a lehető leghamarabb, már másnap eltemették. A 24 évesen megölt Moshe Deutsch temetésére többszázan mentek el.

Josh Einiger on Twitter: „NOW: funeral for #MosheDeutsch, one of #JerseyCity victims. He was 24 and volunteered to help kids with cancer. Thousands filling #Williamsburg street listening to family member sobbing in Yiddish, over a loudspeaker. #abc7ny pic.twitter.com/RF44fcj3CB / Twitter”

NOW: funeral for #MosheDeutsch, one of #JerseyCity victims. He was 24 and volunteered to help kids with cancer. Thousands filling #Williamsburg street listening to family member sobbing in Yiddish, over a loudspeaker. #abc7ny pic.twitter.com/RF44fcj3CB

A boltban a harmadik halálos áldozat a 32 éves Leah Mindy Ferencz volt, aki a férjével üzemeltette a kóser boltot.

https://neokohn.hu/2019/12/11/a-fekete-heber-izraelita-mozgalom-tagja-lehetett-az-egyik-merenylo-jersey-cityben/