Főleg nemzsidók telepednek le Izraelben?

Hétfőn közzétett adatok alapján az izraeli állampolgárságért folyamodók többsége a zsidó vallásjog alapján nem számít zsidónak. 

A vallási törvények szerint ugyanis zsidó az, aki zsidó édesanyától született vagy megfelelő módon felvette a zsidó vallást. A most közzétett adatok alapján a letelepedést igénylők többsége zsidó házastársa miatt igényli az állampolgárságot, vagy apai, illetve valamelyik nagyszülője oldaláról vannak zsidó felmenői – írja a The Jerusalem Post.

A belügyminisztérium által közzétett adatokat azonban cáfolta a főként Észak-Amerikából történő bevándorlási programot intéző Nefesh B’Nefesh szervezet, és az adatok felülvizsgálatát kezdeményezte.

Az eredetileg közzétett statisztika alapján 86% azok aránya akik az elmúlt nyolc évben állampolgárságért folyamodtak az ún. visszatérés-törvény 4. cikke alapján, mely a letelepedéshez elégségesnek tartja, ha valamelyik nagyszülő vagy a házastárs zsidó, azonban a vallásjog alapján nem tekinthető zsidónak.

„Putyin alija” – Egyre több orosz zsidó költözik Izraelbe – Neokohn

Az elmúlt négy évben negyvenezer zsidó vándorolt Oroszországból Izraelbe, mely mögött egyesek szerint Vlagyimir Putyin elnök illiberális politikai rendszere lehet a fő motiváció.

A megdöbbentően magas adathoz képest az izraeli statisztikai hivatal a fent említettek arányát ennél jóval alacsonyabbra, de még mindig igen magasra, 54%-ra teszi. Ezt a két egymásnak ellentmondó adatot egyaránt cáfolja a Nefesh B’Nefesh szervezet.

A belügyminisztérium közlése szerint például az Észak-Amerikából érkező bevándorlók mindössze 30%-a tekinthető a vallásjog alapján is zsidónak, 70% pedig a visszatérés-törvényének 4. cikke alapján juthatnak állampolgársághoz. Ez utóbbi arányát a Nefesh B’Nefesh mindössze 3%-ra teszi.

Hatalmas alija-hullám jellemezte az elmúlt tíz évet – Neokohn

150 országból mintegy negyedmillió ember költözött Izraelbe az elmúlt évtizedben. Friss statisztikák szerint 2019-ben akartak a legtöbben alijázni.