Kumin Ferenc a monsey-i késelésről: „Magyarországon ilyen atrocitások elképzelhetetlenek”

Az európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, leendő londoni nagykövet nyilvános közösségi média-oldalán osztotta meg gondolatait.

„Miután olvastam a sokkoló híreket a New York állambeli Monsey-ban történt antiszemita késelésről, beszéltem egy ortodox zsidó barátommal Brooklynból, aki elmondta, hogy az utóbbi hetekben folyamatosak a zsidók elleni kisebb-nagyobb támadások New York Cityben is”

— írja oldalán Kumin Ferenc.

A diplomata kifejezte aggodalmát, hogy az erőszakhullámot a hannukára időzítették.

„Mivel ez a barátom közvetlen kapcsolatban áll a Monsey közösséggel, el tudtam küldeni együttérző üzenetemet is nekik. Elég ijesztő formát kezd ölteni az antiszemitizmus az USA-ban, elég, ha a 2018-as pittsburgh-i zsinagógában történt véres lövöldözésre (11 halott) gondolunk, és most itt van ez az eset is, ahol csak a csodán múlt, hogy nem halt meg senki” – írja.

„Mégis vannak amerikai közéleti szereplők, akik továbbra is kizárólag a magyarországi állítólagos erősödő antiszemitizmusról beszélnek, miközben Magyarországon az ilyen atrocitások, hála Istennek, egyszerűen elképzelhetetlenek. Nekik üzenem: itt az ideje az összes aggódó potenciált hazafelé fordítani, és nem ott aggódni, ahol a zsidó közösségek a legnagyobb biztonságban élnek.”

Akkor definiáljuk az antiszemitizmust! – Neokohn

Bár Amerika valahogy nem szokott felkerülni az antiszemita országok listájára, a valóság valami egészen mást mutat. Gulyás Virág írása.