Kísérletet tesznek a tűzszünet megkötésére a líbiai konfliktusban szemben álló felek

Kísérletet tesznek a tűzszünet megkötésére hétfőn Moszkvában a líbiai polgárháborúban szemben álló felek – közölte hétfő reggel az orosz média. A tájékoztatást az orosz külügyminisztérium hivatalosan is megerősítette.

A híradások szerint már az éjszaka megérkezett az orosz fővárosba Halífa Haftar tábornok, az észak-afrikai ország parlamentjének oldalán álló, a nemzeti egységkormánnyal szemben harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka, és később megérkezett oda Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány miniszterelnöke is.

A moszkvai külügyminisztérium hétfő délelőtti közleménye szerint Haftar és Szarrádzs, valamint más líbiai felek várhatóan felveszik a közvetlen kapcsolatot egymással az orosz és a török külügyi és védelmi tárcavezető égisze alatt.

Korábbi bejelentés szerint Moszkvában hétfőn a líbiai tűzszünetről szándékozik tárgyalni Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, valamint a két ország védelmi tárcájának vezetője, Szergej Sojgu és Hulusi Akar. A líbiai válság kulcsszereplőinek megjelenése az orosz fővárosban új fejlemény a nyilvánosság számára.

Vasárnap éjféltől a líbiai polgárháborúban szemben álló felek beszüntették a harci cselekményeket, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Isztambulból intézett szerdai felszólítása nyomán.

Putyin, aki szombaton a Kremlben fogadta Angela Merkel német kancellárt, támogatásáról biztosította a líbiai rendezésről Berlinben német kezdeményezésre tartandó nemzetközi konferenciát. Az orosz elnök a hétvégén egyebek között erről egyeztetett telefonon francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal és Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel.

Szarrádzs szombaton Rómában Contéval, vasárnap Isztambulban Erdogannal tárgyalt.

Előremutatónak nevezte a Törökország és Oroszország által kezdeményezett líbiai tűzszünetet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Luxembourgban, azonban arra figyelmeztetett, hogy az ország újjáépítésének folyamatát az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) kell vezetnie.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel folytatott tanácskozását követően tett nyilatkozatában Ursula von der Leyen aláhúzta: a tűzszünet a helyes irányba tett első lépést jelenti, de szükség van a konszolidációra, az újjáépítés folyamatának megindulására, valamint a nemzetközileg támogatott egységkormány megalakítására.

„Hosszú még az út, annak azonban csakis egy ENSZ által vezetett politikai folyamatnak szabad lennie. Ez rendkívül fontos”

– fogalmazott a brüsszeli bizottság elnöke.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait a főváros, Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a szerinte az egységkormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Haftar erői légi blokáddal próbálják megakadályozni a török beavatkozást – Neokohn

Egyúttal felszólítottak minden légitársaságot, hogy „maradéktalanul tartsák be repülési tilalmat, ha nem akarják repülőgépeik megsemmisítését kockáztatni”.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után Líbia káoszba süllyedt, területén különböző milíciák vetélkednek egymással.