Holokauszt-tudatlanság Amerikában

Amerika millenniumi generációjának kétharmada nem tudja, mi az hogy Auschwitz. És közel fele egyetlen koncentrációs tábort sem tudna megnevezni.

A Claims Conference kutatásának eredményét a Jerusalem online magazin közölte. Az elgondolkodtató tényekből arra lehet következtetni, hogy akad még mit tanítani az amerikai fiataloknak.

A kutatás legpozitívabb eredménye, hogy a válaszadók 93%-a vélte úgy, hogy a fiataloknak többet kellene tudniuk a holokausztról, amihez szükséges egy új és hatásosabb oktatási módszertan.

„Meg kell tennünk mindent azért, hogy a jövő generációjának megtanítsuk és elmondhassuk mindazokat a szenvedéseket, amelyeket a holokauszt borzalmai okoztak.

Emlékeznünk kell mindazokra, akik ezt át kellett hogy éljék. Ennek a kutatásnak az eredménye alátámasztja, mennyire fontos iskoláinkban a holokauszt oktatása” – mondta Greg Schneider, a Claims Conference elnökhelyettese. Ahogy arról a Neokohn is beszámolt, az oktatás változtatására alkalmanként azért adódnak követendő példák is.

https://neokohn.hu/2020/01/07/mengele-kiserletek-magyar-tulelojerol-neveznek-el-oktatasi-napot-amerikaban/

A mostani kutatás egyik fontos megállapítása, hogy a 30 év alatti amerikaiak azok, akiknek leginkább hiányosak az ismereteik, legalább is ami a második világháborút illeti.

Minden ötödik 34 év alatti amerikainak fogalma sincs arról, hogy mi az a holokauszt.

Ezen kívül Amerika teljes lakosságának körében majdhogynem minden harmadik (31 százalék) ember gondolja azt, hogy a soá áldozatainak száma kevesebb, mint kétmillió ember volt – ez a harmada a valós hatmilliónak.

Arra is rávilágít a tanulmány, hogy a lakosság 20 százaléka már járt holokauszt-múzeumban, ezzel együtt

a népesség csaknem fele nem tudott megnevezni egyetlen náci haláltábort sem, és a millenniumi generáció 66 százaléka nem tudott mit kezdeni azzal a szóval, hogy Auschwitz.

A Claims Conference egy tavalyi tavasszal nyilvánosságra hozott kutatásában az is szerepelt, hogy az amerikaiak 68 százaléka szerint van antiszemitizmus az Egyesült Államokban, és közel fele a lakosságnak vélte úgy, hogy „sok” neonáci is van az országban. Ez az arány az elmúlt hónapok sorozatos zsidóellenes fizikai atrocitásai után alighanem csak romlott.

https://neokohn.hu/2019/12/27/antiszemita-tamadassorozat-new-yorkban/

A válaszadók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy a holokauszt megismétlődhet, és tízből heten mondták azt, hogy az emberek kevésbé foglalkoznak a holokauszttal, mint korábban.

Az ADL — a világ egyik legnagyobb antiszemitizmus ellen küzdő szervezete — már évekkel ezelőtt arra figyelmeztetett átfogó nemzetközi tanulmányában, hogy a világban több mint egymilliárd emberben (!) élhet annyi előítélet, hogy zsidóellenes gesztusokra legyen képes.

A 102 országban vizsgált közhangulatról a kutatók azt állapították meg, hogy a megkérdezettek 26 százalékában volt antiszemita érzület. Az ADL Global 100 Index-ként ismert felmérés 11 kérdéséből a válaszadók legalább hat esetben mondták azt, hogy „valószínűleg igaz” bizonyos zsidó negatív sztereotípia.

https://neokohn.hu/2019/12/11/trump-megvedene-a-zsido-egyetemistakat-a-diszkriminaciotol/