Robban vagy pukkan Bolton impeachment-bombája?

Sokáig úgy tűnt, új bizonyíték híján a republikánusok gyorsan levezényelhetik a Trump elleni eljárás tárgyalását a szenátusban. Aztán John Bolton felborította a menetrendet.

A The New York Times hétfőn részleteket publikált a korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó megjelenés előtt álló könyvéből. Bolton azt állítja, hogy az elnök személyesen közölte vele:

visszatartja az Ukrajnának szánt katonai támogatást, hogy így akarja rávenni az ukránokat, segítsenek neki a Joe Biden elleni nyomozásban.

Ha ez igaz, akkor ez azt jelenti, hogy valóban fennállott a quid pro quo, vagyis a valamit valamiért elve, ahogy a  demokraták állítják, tehát Trump védelmének beszakadt az alapja.

Korábban már részletesen írtunk az impeachment eljárásról, ahol kifejtettük, hogy a republikánus politikai szakértők egy része ostobaságnak tartotta, hogy Trump arra építi a védelmét, hogy nem volt quid pro quo.

Ugyanis ha volt is ilyen az még nem adna okot az elmozdítására.

A National Review vezércikkben fejtette ki, hogy az elnök védelme jobban járt volna, ha az igazságra építi az ügyet, és nem mindenáron a teljes felmentésre törekednek.

Alan Dershowitz sztárügyvéd, Trump egyik védője azt nyilatkozta, hogy semmit nem változtat az ügyön az új információ. A demokrata Dershowitz szerint a katonai támogatás visszatartása nem számít hatalommal való visszaélésnek. „Csak azért mert egy egyébként törvénybe nem ütköző aktusra rámondják, hogy quid pro quo, attól az nem lesz törvényellenes” – nyilatkozta a szakértő.

https://neokohn.hu/2019/07/26/tenyleg-john-bolton-az-az-ember-aki-kirobbanthatja-a-harmadik-vilaghaborut/

Az ügyvéd hétfő este felszólalt a szenátusban, és beszédében lefektette a védelem alapjait. Dershowitz kijelentette, hogy az alkotmány alapján csak súlyos bűncselekmény esetén lehet egy elnököt elmozdítani, mint amilyen az árulás vagy a vesztegetés, és jelen esetben nem történt ilyen.

A demokraták viszont azt mondják, Dershowitz érvelése nem állja meg a helyét, mivel szerintük a kongresszus akadályozása is elég az elmozdítás megindoklására. Azonban azt is fontos figyelembe venni, hogy az impeachment alapvetően egy politikai eljárás, amit politikusok folytatnak, és nem a bíróság. Így a védelemnek nem egy esküdtszéket kell meggyőznie, hanem a szenátorokat.

Mivel az alkotmányban mindössze egy mondat vonatkozik az eljárásra, ezért az értelmezési lehetőségek is szélesek, ezért elvben nem számít, hogy jogilag kinek van igaza. Így alapvetően azon áll vagy bukik Trump ügye, hogy a republikánus szenátorok hűségesek lesznek-e hozzá vagy nem.

A republikánus oldalt megosztotta Bolton lépése, aki saját pártjában sem örvend túl nagy népszerűségnek. Sokan nem értik a korábbi tanácsadó időzítését, és azt, hogy miért várt a szenátusi tárgyalásra, mikor a fő tanúkat a képviselőháznak kellett volna meghallgatnia.

Rand Paul libertárius szenátor is mérgesen reagált Bolton könyvének kiszivárogtatására: „Miért nem tett vallomást John Bolton a képviselőház előtt? Még biztos nem volt kész a könyve az előrendelésekhez”- írta a republikánus politikus a Twitteren.

Rand Paul on Twitter: „Why didn’t John Bolton testify to the US House? Apparently his book wasn’t quite finished yet for presales! / Twitter”

Why didn’t John Bolton testify to the US House? Apparently his book wasn’t quite finished yet for presales!

Washingtoni hírek szerint néhány szenátor hajlik arra, hogy tanúként hallgassák ki Boltont. Ez azt jelentené, hogy a  Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője, kénytelen lesz elhalasztani az impeachment szavazást, amivel lezárhatnák az ügyet. Bolton esetleges vallomása óvatos reményeket kelt a demokratákban, de egyáltalán nem biztos, hogy a korábbi tanácsadó tanúskodása rontaná Trump felmentési esélyeit.

Az adminisztráció továbbra sem enged eredeti érveléséből. Mike Pence kiadott egy nyilatkozatot, amelyben továbbra is tagadja, hogy fennállott volna a quid pro quo. Az alelnök szerint Trump egyszer sem kötötte össze az ukránoknak szánt pénzt a Biden családdal kapcsolatos nyomozással.

A National Review szerint teljesen mindegy, volt-e nyomásgyakorlás vagy nem, hiszen semmilyen következménye nem volt Trump cselekedetének. Ukrajna végül megkapta a pénzt, a Biden család korrupciós ügyét pedig csak a republikánusok szeretnék nyomozás tárgyává tenni.

A kártyákat továbbra is Mitch McConnell, a szenátus vezetője keveri, ő pedig egyértelművé tette, hogy alkotmányellenesnek és értelmetlennek tartja az elnök meghurcolását. Több republikánus szenátor azonnal jelezte, hogy továbbra is nevetségesnek gondolják az impeachment eljárást. Lindsey Graham például azt nyilatkozta, hogy Joe Biden és fia ellen sokkal komolyabb vádak merültek fel, mint bármi, amit Trump ellen felhoztak.

Bolton vallomása kellemetlen lenne a republikánusoknak, de nem valószínű, hogy átbillentené azokat a szenátorokat, akiknek többsége ellenzi egy megválasztott elnök elmozdítását. Így akár beidézik Boltont, akár nem, az eredmény továbbra is ugyanaz: Trumpot valószínűleg felmenti a szenátus, és a demokraták kénytelenek lesznek a választókra bízni a végső döntést.

Elnök úr, ön ki van rúgva – Kezdődik az impeachment-show – Neokohn

Ha Trumpot jogosan hurcolják meg a demokraták, akkor sem biztos, hogy a szenátus elmozdítja, ha pedig nem jogos az eljárás beindítása, akkor pedig a szavazók büntethetik meg őket 2020-ban.