Figyelmeztették Trumpot az izraeli szuverenitás kiterjesztése miatt

Az Öböl-államok állítólag több ízben is a Fehér Ház tudomására hozták, hogy az annexió támogatása hátrányosan fogja érinteni az Izraelhez való közeledésük folyamatát.

Az Öböl-államok nemrégiben figyelmeztetést küldtek a Fehér Háznak, amelynek értelmében „az izraeli annexiónak adott zöld lámpa súlyosan megnehezítené a kormányzat arra irányuló erőfeszítéseit, hogy az Öböl-államokat megnyerje a Trump elnök által jegyzett béketerv támogatásának, és arra késztetné őket, hogy visszalépjenek ettől” – adta hírül a 12-es csatorna szombaton az Arutz Sheva szerint.

A Perzsa-öböl arab országai állítólag egyértelművé tették a Fehér Ház számára, hogy egy ilyen lépés nemcsak súlyosan akadályozza a kapcsolatokat, hanem egyenesen véget is vetne a zsidó államhoz való nyilvános közeledésük kísérletének.

A tévécsatorna tudósítása az Egyesült Arab Emírségek amerikai nagykövete, Juszef Al Otaiba a Yediot Aharonot lapban pénteken megjelent véleménycikkét vette alapul, amelyben a diplomata arra szólította fel Izraelt, hogy hagyjon fel a szuverenitásának Júdea és Szamária mintegy 30%-ra történő kiterjesztésére irányuló, Benjamin Netanjahu miniszterelnök által szorgalmazott, és a Trump-kormányzat közel-keleti béketervének részeként beharangozott terveivel.

„Egy egyoldalú és szándékos cselekedet, annektálás a palesztin föld illegális elfoglalása. Ez megkérdőjelezi az arab – sőt, a nemzetközi – konszenzust a palesztinok önrendelkezési jogáról”

– írta Al Otaiba.

Otaiba szerint a szuverenitási terv „sokkhullámokhoz vezetne” a Közel-Keleten, és további mérsékelt arab államokat, például Jordániát ingatna meg.

Véleménycikke hetekkel azután jelent meg, hogy a mérsékelt arab országok több rangos tisztviselője úgy nyilatkozott az Israel Hayomnak, hogy az Egyesült Államokkal szövetséges arab államok hallgatólagosan elfogadják a szuverenitási tervet.

Az Israel Hayom cikke kritikára késztette a Palesztin Hatóságot is, amely „magyarázatot” követelt az arab államoktól, egyszersmind sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy azok nem cáfolták az Izrael Hayom állításait.

https://neokohn.hu/2020/06/10/lehet-hogy-nem-eszik-olyan-forron-az-annektalast/