Továbbra is tombolnak a szélsőbaloldali tüntetők Portlandben

Az Oregon állambeli Portland városában közel száz napja folynak a tüntetések a rendőri brutalitás és igazságtalanság ellen. Úgy tűnik, most tetőzik az utcai erőszak.

A szélsőbaloldali tüntetők elfoglaltak egy lakóházat, a környékbeli üzleteket kifosztották és megrongálták.

„A tömegtüntetés csakhamar zavargásba csapott át, ablakokat törtek be, üzleteket fosztottak ki” – nyilatkozta a városi rendőrkapitányság.

„Néhányan a tömegből illegálisnak tűnő petárdákat is használtak, felgyújtottak szemeteskukákat, a rendőrség közbelépése ellenére is folytatódott a rongálás. Sokan üzleteket fosztogattak és gyújtogattak”

– áll a közleményben.

Miután a bűnüldöző szervek jogellenes gyülekezéssé nyilvánították a tüntetést, „a rendőrök arra lettek figyelmesek, hogy valaki egy betört ablakon keresztül égő anyagot dobott egy lakóház földszintjére” – olvasható a hivatalos iratban.

A hatóságok keresik az elkövetőket.

Ian Miles Cheong on Twitter: „Rioters set fire to local outdoor businesses in Portland. pic.twitter.com/TvV4xiAHDx / Twitter”

Rioters set fire to local outdoor businesses in Portland. pic.twitter.com/TvV4xiAHDx

„Az összejövetel résztvevőit arról tájékoztatták, hogy a terület minden személy számára – beleértve a médiát és a jogi megfigyelőket is – le van zárva, hogy a tűzoltók elolthassák a tüzet. A rendőrök ezután elkezdték oszlatni a tömeget, azonban azonnal kövekkel kezdték dobálni őket, néhányan törmeléket próbáltak egymásra rakni, hogy barikádokat hozzanak létre” – írja a rendőrségi közlemény.

A rendőrök tizenkilenc 17 és 48 év körüli férfit vettek őrizetbe.

Ian Miles Cheong on Twitter: „Far left extremists attack an occupied apartment building in Portland and set a fire inside. There are kids living inside. pic.twitter.com/OfASXps04p / Twitter”

Far left extremists attack an occupied apartment building in Portland and set a fire inside. There are kids living inside. pic.twitter.com/OfASXps04p

Mint arról a Neokohn is beszámolt, szombat éjszaka a szélsőséges Antifához köthető tüntetők lelőttek egy Trump elnököt támogató fehér férfit. Amerikai lapjelentések szerint a közösségi médiában az Antifa számos tagja nyíltan örömének adott hangot a gyilkosság miatt.

Közben az amerikai elnök megerősítette, hogy kedden a Kenosha városba látogat, ahol a múlt héten egy rendőr intézkedés közben hátba lőtte a 29 éves afroamerikai Jacob Blake-et, majd két nappal később egy Illinois-ból érkezett tinédzser agyonlőtt két embert a Blake miatti tüntetésen. Wisconsin demokrata párti kormányzója, Tony Evers arra szólította fel Trumpot, hogy ne utazzon Kenoshába, de az elnök ezt elhárította.

Portlanden kívül St. Louisban és Chicagóban is folytatódnak a zavargások.

A missouri St. Louis-ban vasárnapra virradóra két rendőrt lőttek meg intézkedés közben, az egyiküket fejbe lőtték, állapota válságos, a másikat a lábán találták el. Chicagóban, szintén vasárnapra virradóra, a városban több helyen is lövöldözés tört ki, a rendőrség szóvivőjének vasárnapi közleménye szerint legalább öt halott van, két rendőr megsebesült.

Az Egyesült Államok több városában is rendszeresek a tüntetések azóta, hogy május végén Minneapolisban egy afroamerikai férfi meghalt egy rendőri intézkedés következtében, melynek körülményeit most is vizsgálják.

https://neokohn.hu/2020/09/01/law-and-order-avagy-miert-nyerhet-trump-novemberben/