Akkreditálták Varsóban a német nagykövetet, akinek Hitler munkatársa volt az apja

Náci tiszt volt az új varsói német nagykövet apja, a lengyel kormány három hónapos huzavona után fogadta csak el – írja a The Times of Israel.

Lengyelország a diplomáciában szokatlanul sokáig, három hónapig halogatta az új német nagykövet kinevezését, amely a hírek szerint a második világháború miatti lengyel sérelmekben gyökerezik.

A lengyel média arról számolt be, hogy az ország konzervatív és nacionalista kormánypártja, a Jog és Igazságosság ellenezte Arndt Freytag von Loringhoven akkreditálását, mivel a jelölt apja magasrangú tisztként szolgált a náci Németországban a háború alatt.

Kedden volt napra pontosan 81 éve annak, hogy a náci Németország lerohanta Lengyelországot, amellyel kirobbantotta a második világháborút, amely 6 millió lengyel áldozatot követelt.

Morawiecki: a második világháborút két totalitarizmus robbantotta ki – Neokohn

A lengyel kormányfő óriási hibának, mulasztásnak és elvakultságnak nevezte, hogy 81 évvel ezelőtt a nyugati országok tétlenek voltak a Lengyelországot 1939. szeptemberben ért német és szovjet agresszióval szemben.

Von Loringhoven akkreditálásának elhúzódása némi feszültséget okozott Lengyelország és Németország között. A kapcsolatokat már más kérdések is feszítették, többek között a lengyel kormány haragja amiatt, hogy Andrzej Duda elnökről kritikus hangok is megjelentek különböző német lapokban.

Jürgen Hardt, Angela Merkel német kancellár jobbközép blokkjának külpolitikai szóvivője a parlamentben üdvözölte a lépést, de azt megkésettnek nevezte. Megjegyezte, hogy a hírt éppen a háború kezdetének évfordulóján kapta meg.

„Számunkra továbbra is érthetetlen, hogy a lengyel kormány ilyen sokáig késleltette az hozzájárulás megadását. Freytag von Loringhoven nagykövet tapasztalt diplomata, aki egész életében a Lengyelországgal való szoros és megbízható együttműködés érdekében dolgozott”

– mondta Hardt.

A múlt hónapban lemondott Jacek Czaputowicz volt lengyel külügyminiszter a hosszú késlekedést „furcsának” nevezte a Rzeczpospolita napilapnak adott interjúban.

Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes hétfőn késő este jelentette be, hogy von Loringhovent elfogadták.

„A németeknek tisztában kell lenniük a lengyelek különleges érzékenységével, amely abból ered, hogy a második világháború bűncselekményei a lengyel nemzet fejében örökre gyógyíthatatlan sebek maradnak”

– közölte a külügyminiszter-helyettes.

Rzeczpospolita arról számolt be, hogy a nagykövet kinevezését a Jog és Igazságosság pártvezetője, Jarosław Kaczyński késleltette, mert a nagykövet apja háborúban játszott szerepe miatt ellenezte von Loringhoven személyét.

Historia Fotografią Pisana on Twitter: „01.09.2020 r. – Polska.Do Polski przybywa dziś ambasador Niemiec Arndt Freytag von Loringhoven – syn nazisty i adiutanta Hitlera.Zdjęcie – marzec 1945 r. pic.twitter.com/Xwf0IMMYF6 / Twitter”

01.09.2020 r. – Polska.Do Polski przybywa dziś ambasador Niemiec Arndt Freytag von Loringhoven – syn nazisty i adiutanta Hitlera.Zdjęcie – marzec 1945 r. pic.twitter.com/Xwf0IMMYF6

A dpa német hírügynökség szerint

a nagykövet apja, Bernd Freytag von Loringhoven 1944-től 1945 április végéig készített napi katonai jelentéseket Adolf Hitler bunkerében a diktátor számára.

Arndt Freytag von Loringhoven 1956-ban született, több mint 11 évvel a háború után. A német szövetségi hírszerző szolgálat vezetőhelyetteseként és Németország Csehországi nagyköveteként is dolgozott korábban. 2016-ban a NATO első hírszerzési vezetője lett.