Mazsihisz: „A hazug, megfélemlítő állításoknak a közbeszédben nincs helye”

Jogi lépésekre készül a szervezet, és meg akarja vizsgálni, van-e érintett munkavállalójuk a „lejárató kampányok” mögött.

„A MAZSIHISZ Vezetősége elítél minden olyan törekvést, amely a valós párbeszéd és értékteremtő munka helyett a közösségi médiában és a hazai sajtóban jelentet meg alaptalan, rágalmazó, uszító, esetenként alpári stílusú tartalmakat” – hangsúlyozza a szervezet közleménye, nem részletezve, pontosan mely cikkekre gondol.

Az ügy előzménye: amint lapunk is megírta, a Mazsihisz világi vezetése saját rabbitestületével kezdett háborúzni, miután a grémium minden kapcsolatot megszakított Fináli Gáborral, az Izrael-ellenes megnyilatkozásairól elhíresült Hunyadi-téri rabbival. Róna Tamás, a rabbitestület elnöke lapunknak augusztusban még így nyilatkozott: „Remélem, és bízom benne, hogy ezek a konfliktusok a neológ hazai zsidóság fejlődését és előrelépését fogják hozni.”

A konfliktus azonban Heisler András Mazsihisz-elnök és Róna főrabbi nyilvános sajtóvitájává fajult, melyben mindketten biztosították egymást a másik alkalmatlanságáról. Eközben egy anonim Facebook-oldalon megerősítetlen, belső információkat szivárogtattak ki a Síp utca vezetőségéből, melynek hétfői ülésén a következő határozatot hozták, miután — értesülésünk szerint — kirúgták Róna Tamás főrabbit a Mazsihisz alkalmazásából.

„Hiszünk benne, hogy a hazug, megfélemlítő állításoknak a közbeszédben nincs helye.

A MAZSIHISZ vezetése megteszi a szükséges jogi lépéseket, megvizsgálja továbbá, van-e érintett munkavállaló a lejárató kampányok mögött.

A Vezetőség ezzel kapcsolatban utasította a munkáltatói jogokat gyakorló ügyvezetőt belső vizsgálat lefolytatására” – olvasható a dokumentumban.

„A magyarországi neológ mozgalom több mint 150 éves tradíciója szerint a szervezetet a mindenkori választott világi vezetők képviselik. A MAZSIHISZ Vezetősége megerősíti ezt a hagyományt és kinyilvánítja, hogy ezen a jövőben sem kíván változtatni.

A MAZSIHISZ vezető tisztségviselői a Szövetség elnöke, két alelnöke és az ügyvezető igazgató. E tisztségviselőket a szervezet legfőbb döntéshozatali testülete, a 120 tagú Közgyűlés titkos választáson, demokratikusan szavazza meg, mint ahogy a szervezet működését felügyelő 15 tagú vezetőséget is.

A vezetők legitimitása kétségbevonhatatlan, azt az általános és titkos szavazás során nyert felhatalmazásuk adja meg.

A hatályos alapszabály szerint a Vezetőségbe a választott tagok mellé a rabbik két főt delegálnak maguk közül” – emlékeztet a Mazsihisz közleménye (amelyet teljes terjedelmében itt tud elolvasni).

Címlapfotó: mazsihisz.hu

Kalandormágnes a Síp utcában – Neokohn

A Síp utca világi vezetősége az elmúlt hét évben valamilyen rejtélyes oknál fogva mágnesként vonzza a peches egzisztenciákat. De vajon miért?