Kibővítenék a legfelsőbb bíróságot a demokraták

Amerikai demokrata párti politikusok az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság létszámának bővítését ígérik a későbbiekben, ha a szenátus republikánus többsége megszavazza Trump bírójelöltjét. Ehhez persze a jelenlegi ellenzéknek nyernie kell novemberben.

Több demokrata párti törvényhozó jelezte a Twitteren, hogy megnövelné a szövetségi legfelsőbb bíróság létszámát.

Az egyik befolyásos képviselő, Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy amennyiben Donald Trump elnök és Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője keresztülviszi a pénteken elhunyt alkotmánybíró, Ruth Bader Ginsburg utódjának jelölését és szenátusi megszavazását, akkor az elnökválasztás után „az új szenátusnak azonnal lépéseket kell tennie a legfelsőbb bíróság bővítésére”.

Nadler szerint az elnökválasztás előtti szenátusi szavazás „nem demokratikus” és „egyértelmű megsértése az emberek választott hivatalba vetett bizalmának”.

Ed Markey massachusettsi demokrata szenátor — szintén a Twitteren — azt írta: „Mitch McConnell precedenst teremtett. Választási évben nem pótoljuk a szövetségi bíróság hiányzó tagját. Ha ezt (McConnell) megszegi, akkor — amennyiben a demokraták kerülnek többségbe a következő szenátusban — el kell törölnünk az obstrukció intézményét és ki kell bővítenünk a legfelsőbb bíróság létszámát”.

Ruth Bader Ginsburg bírót gyászolók az ameriaki legfelsőbb bíróság washingtoni épülete elõtt. Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A szövetségi legfelsőbb bíróság létszámnövelése nem teljesen új ötlet. Elemzők emlékeztetnek rá, hogy Franklin Delano Roosevelt elnök 1937-ben már próbálkozott ezzel, de nem járt sikerrel, sőt e próbálkozása hosszú évekre megosztotta a Demokrata Pártot is.

A republikánusokhoz közelálló elemzők emlékeztetnek arra is, hogy 2016-ban, az elnökválasztás évében,

amikor elhunyt Antonin Scalia, az alkotmánybíróság konzervatív tagja, akkor a most elhunyt Ruth Bader Ginsburg sürgette a demokraták új bírójelöltjének meghallgatását.

A Fox televízió elemzője idézte Ginsburg 2016 nyarán adott interjúját a The New York Times című lapnak. „Az alkotmányban semmi nem mondja ki, hogy az elnök megszűnik elnök lenni a megbízatása utolsó évében” — fogalmazott négy ével ezelőtt Ruth Bader Ginsburg.

Barack Obama 2016-ban, elnöksége utolsó évében Merrick Garlandot jelölte Scalia helyére, akit végül a szenátus republikánus többsége nem választott meg főbírónak.

Elemzők szerint ha a novemberi elnökválasztásig sikerül a republikánusoknak átvinni a jelöltjüket, akkor minden idők egyik legkonzervatívabb összetételű legfelsőbb bírósága jöhet létre, és valójában ez lehet Donald Trump első ciklusának a legfontosabb vívmánya.

Így már teljesen értehtő, hogy több demokrata párti politikus is elutasította, hogy Donald Trump elnök új alkotmánybírót terjesszen elő. A demokraták álláspontjához csatlakozott két republikánus szenátor, Susan Collins maine-i és Lisa Murkowski alaszkai szenátor is.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök az ABC televízió Ez a hét című, szokásos vasárnapi vitaműsorában azt hangoztatta, hogy

a demokrata párti törvényhozók minden rendelkezésre álló eszközt és stratégiát latba vetnek, hogy megakadályozzák Donald Trump alkotmánybíró-jelöltjének meghallgatását.

Pelosi nem részletezte, hogy a demokraták milyen eszközöket kívánnak igénybe venni.

Két, demokrata párti szenátor, a minnesotai Amy Klobuchar és delaware-i Chris Coons arra emlékeztette a republikánusokat, hogy korábban nem választottak elnökválasztási kampány idején új alkotmánybírót.

Megszólalt Bill Clinton volt elnök is, aki szintén a CNN-ben, valamint az ABC televízióban ostorozta a republikánusokat.

„Szerintem mind McConnell szenátornak, mind Trump elnöknek elsődlegesen a hatalom a fontos”

— nyilatkozta a volt elnök a CNN-nek adott interjújában. Az ABC-ben úgy fogalmazott: a Republikánus Párt „bármit megtesz a hatalom maximalizálása érdekében”.

Ted Cruz texasi republikánus szenátor az ABC televízióban kijelentette:

a republikánus többségű szenátusban valószínűleg meglesz a szükséges számú szavazat az új bírójelölt elfogadásához.

„Azt hiszem, különösen fontos, hogy a szenátus még a választások előtt megszavazza az új jelöltet, mert Joe Biden (demokrata párti elnökjelölt) világosan fogalmazott. Azt mondta, hogy ha nem ő győz, akkor megóvja a választási eredményt. (…) már nagy létszámú jogászcsapatot is felkért.” — szögezte le Ted Cruz.

Joe Biden vasárnap délután arra kérte a szenátust, hogy ne szavazza meg a bírójelöltet az elnökválasztás előtt. Philadelphiában mondott beszédében a demokrata párti elnökjelölt „brutális politikai hatalomgyakorlásnak” nevezte, hogy Donald Trump új bírójelöltet terjeszt elő.

„Ez tisztán és egyszerűen hatalmi kérdés” — mondta.

https://neokohn.hu/2020/09/20/miert-szavaz-meg-mindig-demokratakra-az-amerikai-zsidosag-nagy-resze/