Biden már negyvenhét éve is ellenezte az annektálást

Joe Biden 1973-ban a jom-kippuri háború előtt találkozott Golda Meirrel, és ez a találkozás egy életre meghatározta Izraellel kapcsolatos álláspontját.

A harminc éves Biden szenátor első külföldi útja Izraelbe vezetett 1973 nyarán. A demokrata politikus azóta gyakran „élete legfontosabb találkozójának nevezte” Golda Meir izraeli miniszterelnökkel való találkozását – írja az Új Kelet.

Joe Biden beszámolója szerint Meir folyamatosan dohányzott, miközben felvázolta neki az Izrael regionális helyzetét.

Eddig csak a demokrata politikus verziója volt ismert, de nemrég az izraeliek is feloldották a titkosítást a találkozó részleteiről.

Az izraeli dokumentumokat Nadav Ejál, a 13-as csatorna újságírója hozta nyilvánosságra. A találkozóról egy a szobában tartózkodó izraeli tisztviselő készített feljegyzést.

A dokumentumok szerint Izraelbe érkezését megelőzően Biden Kairóban járt, ahol az egyiptomi tisztviselők biztosították róla, hogy elfogadják „Izrael katonai fölényét”.

Biden azt mondta Golda Meirnek, hogy Izrael tettei a hatnapos háború alatt elfoglalt területeken „lopakodó annektáláshoz vezetnek”. Azt tanácsolta, hogy vonuljanak ki a stratégiailag „nem fontos” területekről.

A demokrata politikus azt is elmondta, hogy szerinte a Nixon-kormány engedi, hogy Izrael húzza maga után, és panaszkodott, hogy nem lehet vitatkozni a Szenátusban a Közel-Keletről, mert a szenátorok félnek, hogy olyan dolgokat mondanak, amelyek aztán nem tetszenek a zsidó szavazóknak.

Meir elutasította az egyoldalú kivonulás gondolatát, és felvilágosította a harminc éves szenátort a Közel-Keletről és a régió problémáiról.

A tisztviselő a dokumentum aljára hozzáfűzte a fiatal szenátorral kapcsolatos személyes benyomásait, mondván, Biden nagy tisztelettel viselkedett az izraeli vezetővel, és többször elmondta, hogy tanulni jött. „És mégis beszéde heves volt  és olyan észrevételeket tett, amelyek mutatták diplomáciai tapasztalatlanságát”.

https://neokohn.hu/2020/11/03/kamala-harris-visszaallitjuk-a-palesztinoknak-nyujtott-segelyeket/