Törvénytelen volt a zsinagógák ellen hozott rendelet New Yorkban

Az Agudath Israel, a legnagyobb nemzetközi ortodox zsidó szervezet pert nyert Andrew Coumo, New York állam kormányzója ellen, akinek rendelete kifejezetten a zsidó közösségek ellen „irányult” – írja a Yeshiva World News.

Az ítéletet 5:4 arányban fogadta egy az amerikai legfelsőbb bíróság, mely a nemrég beiktatott Amy Coney Barrett legfelsőbb bíró első ráhatása lehetett a legfelsőbb bírósági ítélkezésre.

„Ez történelmi győzelem. A döntés biztosítja, hogy a vallásgyakorlás és a vallási intézmények védve vannak az olyan kormányzati rendeletek ellen, amelyek nem kezelik a vallást az Alkotmány által megkövetelt tisztelettel ”

– mondta Avi Schick, a felperesek ügyvédje, aki megtámadta Cuomo kormányzó rendeletét.

Gorsuch főbíró egybehangzó véleményének utolsó mondata ezt mondja: „Itt az ideje világossá tenni, hogy bár a világjárvány számos súlyos kihívást jelent, nincs olyan világ, amelyben az Alkotmány tolerálja a kifejezetten egyes csoportok ellen kiadott rendeleteket és amelyek újra nyitják az italboltokat és üzleteket, de lehúzatják a redőnyt a templomok, zsinagógák és mecsetek kapuin.

https://neokohn.hu/2020/11/26/amerika-valasztasok-akie-a-szenatus-aze-a-hatalom/

Az amerikai Agudath Israel ügyét az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróság elé vitte tiltakozva a New York kormányzójának azon rendelete ellen, mely a vírusra való hivatkozással záratta be az államban működő zsinagógákat és templomokat,

az Agudath Israel szerint a lépés kifejezetten az ortodox zsidó közösség ellen irányult. Kerestében az Agudath Israel azt is nehezményezte, hogy míg a zsinagógákban a rendelet maximálisan tíz fő együttes jelenlétét engedi, a bankok, állatkereskedések, italboltok és más „létfontosságú” üzletekre nem vonatkozik hasonló korlátozás.

A Coumo kormányzó által jegyzett rendelet, mely az állam vírusérintettség szerint piros és narancssárga zónákra osztott területein a vörös zónákban 10, a narancssárgákban 25 fő maximalizálja az egyszerre tartózkodókat, nincs tekintettel az adott épület nagyságára és befogadóképességére sem.

https://neokohn.hu/2020/10/27/megszavaztak-amy-coney-barrett-alkotmanybiro-jeloltseget-megtortent-az-eskutetel/