Scarlett Johanssont cionistázza az egyiptomi média

Nem mindenki értékeli Scarlett Johansson kiállását az egyiptomi polgári jogok mellett, a válaszokba antiszemitizmus is vegyül – írja a JTA.

A zsidó származású filmsztár egyike volt azon művészeknek, akik felszólaltak egy kairói emberi jog szervezet négy munkatársának letartóztatása ellen.

Az aktivistákat egy széles körű akció részeként tartóztatták le, mely Abdel-Fattah el-Sissi elnök kritikusai ellen irányult.

„Mind hamis vádakkal néznek szembe, amelyek több év börtönt jelenthetnek számukra. Valójában egyetlen bűnük, hogy felléptek az egyiptomiak méltóságáért”

– mondta Johansson egy videóban, amit a szervezet YouTube oldalára töltöttek fel a hónap elején.

Azóta a négy letartóztatottat egy kivételével elengedték.

Míg néhány egyiptomi megköszönte Johansson kiállását, mások úgy vélték, azért kritizálja Egyiptom vezetését, mert zsidó.

A TeN TV munkatársa, Nashat al-Dihi úgy fogalmazott, hogy a színésznő „a cionista termékeket támogatja és jól ismert tény, hogy zsidó, és az izraeliek oldalán van”.

Johansson 2014-ben azért kapott kritikát, mert megjelent a SodaStream reklámjában. Utóbbi izraeli cég, mely gyárakkal rendelkezik Júda-Somronban – emlékeztet a JTA.

Mint lapunk is beszámolt róla, nemrég botrányt okozott Kairóban egy izraeli és egy egyiptomi sztár közös, Dubajban készült fényképe.

Mohamed Ramadan népszerű egyiptomi színész-énekes és Omer Adam izraeli popsztár egymást átkarolva készített fényképet az Egyesült Arab Emírségekben, de két nappal később emiatt súlyos retorziókkal sújtották az egyiptomi színészt, noha Izrael és Egyiptom 1979-ben békét kötött egymással.

https://neokohn.hu/2020/11/24/botranyt-okozott-kairoban-egy-izraeli-es-egy-egyiptomi-sztar-kozos-fenykepe/