Kilencvenhárom éve született Ruttkai Éva

1944-ben a még tinédzser Ruttkai Éva a Skót Misszió iskolájában lelt védelemre, majd Eőry Kató színésznő mentette meg a deportálástól. 

93 évvel ezelőtt 1927 december 31-én született Ruttkai Éva (eredeti nevén Russ Éva) a 20. század egyik legünnepeltebb magyar színésznője. A művésznő családja zsidó származású volt, de kikeresztelkedtek.

Ruttkai Éva a háború alatt a budapesti Skót Misszió Iskolába járt, amely befogadott és elbújtatott zsidó származású diákokat. Itt tevékenykedett a később Auschwitzba hurcolt Jane Haining – olvasható a Múlt Kor 2014-es tavaszi számában.

A nyilas hatalomátvételt követően Évát és édesanyját Eőry Kató színésznő fogadta be a lakásába, majd Kató lánya Erzsébet később odaadta személyes iratait, ezzel menekült tovább Ruttkai Éva egy biztonságosabb helyre – írja a HVG.

Ruttkai Éva gyerekként játszott Lakner bácsi Gyermekszínházában a háború után pedig a Vígszínházba szerződött – olvasható a Wikipedián.

Több emlékezetes filmalakítás kötődik a nevéhez, többek között főszerepet játszott a Butaságom történetében, és a Fotó Háberben, de feltűnt olyan alkotásokban, mint az Egy magyar nábob, az Egri csillagok és az Abigél.

Férje Gábor Miklós színész volt, akivel a hatvanas évek elején váltak el. A válást követően Ruttkai Éva Latinovits Zoltánnal élt egészen a színész haláláig.

Ruttkai Éva 1986-ban halt meg, 58 éves korában.

Könyvet írtak a zsidó diákokat bújtató skót tanárnőről – Neokohn

Jane Haining a budapesti Skót Misszió munkatársaként zsidó gyerekeket bújtatott, majd Auschwitz gázkamrájában halt meg.