Verő Tamás lesz Kővágóörs új rabbija?

Ez a lehetőség is felmerült azokban, akik nemrég nagyszabású zsinagógafelújításba kezdtek Kővágóörsön. Éledező hitélet a Balatonnál? Miért gondolják zsidónak Feind József borászt? Mióta kereskedik Olti Ferenc családja a Tihanyi apátsággal? Ezekről is szó lesz a Bennem Élő Eredet vasárnapi videopremierjében.

Ahogy arról a Neokohn is beszámolt, a múltkutató csapat január elején indította el honlapját, amely szándékuk szerint nemcsak eleddig kevésbé ismert történeteket akar bemutatni, de egy új és interaktív közösségépítő fórum is szeretne lenni.

Az alkotók heti rendszerességgel kínálnak új tartalmat magyar és angol nyelven, valamint havonta egy riportfilmmel is jelentkeznek. Január közepén forgatták első munkájukat, amelynek helyszíne a Balaton északi partjának több települése volt.

Bennem Elő Eredet Január Promo

A Bennem Élő Eredet csapata az íráson kívül szeretné be is mutatni azt a gazdag örökséget ami ma is érték. Videós tartalmakkal is készülünk ennek az előszele…

Az első film premierje most vasárnap, január 31-én lesz. Ebben a stáb a Baltonfőkajáron, Balatonfüreden, Tihanyban és Kővágóörsön forgatott történeteit mutatják be.

Ahogy az az előzetesből is kiderül, minden korábbi zsidó történelmi kutatási módszertől eltérően, a pátosztól és az érzelgősségtől magukat távoltartva,

egy személyesebb, dinamizmussal és derűvel átitatott formában próbálják ábrázolni a vidéki zsidóság történeteit.

Az első adásban szó lesz arról, milyen technikákkal is lehet régi temetőkben híres rabbik sírjait kutatni, bemutatkozik Olti Ferenc, Balatonfüred „hivatalos zsidója”, és megszólal annak a társaságnak az egyik tagja, akik nemrég megvették a romos, de annál érdekesebb kővágóörsi zsinagógát, ahol a nagyszabású felújítások mellett már a hitélet újraindítását tervezik. Mindehhez nem mást, mint a népszerű rabbit, Verő Tamást szeretnék felkérni.

https://neokohn.hu/2021/01/20/eredeti-otlet-elindult-a-videki-zsidosag-multjat-feltaro-bennem-elo-eredet/