Amerikai állatvédők: „állatnak nevezni valakit az ember felsőbbrendűségét hirdeti”

A PETA felszólította a legnagyobb angol nyelvű  szótár ok összeállítóit, hogy távolítsák el a disznó, patkány vagy lajhár szócikkekből a “sértő” jelentéseket.

Az amerikai állatvédő szervezet Twitterren osztotta meg, hogy kampányt indítanak az állatokra nézve sértő kifejezésekkel szemben.

A PETA a következőt írta: „A szavak képesek arra, hogy egy befogadóbb világot hozzanak létre, de állandósíthatják az elnyomást is. Valakit sértő szándékkal állat nevén hívni megerősíti azt a mítoszt, hogy az ember felsőbbrendű, mint a többi állat és igazolja az ellenük használt erőszakot. Álljunk ki az igazságért és utasítsuk vissza ezt a felsőbbrendűséget hirdető nyelvezetet.”

A PETA több példát is felsorolt a “negatív asszociációkra” és többek között kifogásolta azt, hogy lustákat lajhárnak az aljasokat patkánynak nevezik az emberek.

A PETA szerint nem csak erőszakra buzdítanak a kifejezések, hanem nem is megfelelőek. Például védelmükre veszik a disznókat, amik szerintük intelligensek és összetett társadalmi kapcsolataik vannak.

A szervezet azt a társadalmi igazságosság zsargont vette át, amit általában a különböző progresszív szervezetek használnak. Az állatvédők még egy szót is alkottak az állatok negatív megkülönböztetésére, ez pedig a speciesism ( magyarul talán fajizmusnak lehet fordítani). Egy utolsó posztban felszólítottak mindenkit arra, „aki hisz az egyenlőségben és az igazságban azok tartsanak önvizsgálatot és szabaduljanak meg attól az elavult hozzáállastól, ami felsőbbrendűnek tartja az embereket az állátoknál.”

Az posztok általános nevetség tárgyává váltak Twitteren és több, mint 13 ezer reakció érkezett rájuk.

Egy kommentelő megjegyezte, hogy még csak január van, de idén már valószínűleg nem lesz ennél ostobább Twitter üzenetfolyam. A posztokra reagált Ted Cruz texasi szenátor is, aki csak annyit írt: „marhaság.”

A PETA a világ egyik legnagyobb állatvédő szervezete, amely 2020-ban ünnepelte megalakulásának negyvenedik évfordulóját.

Borítókép: Unsplash

https://neokohn.hu/2021/01/26/harom-hetig-kontenerben-utazott-egy-macska-vegul-izraelben-kotott-ki/