Alagutat ástak, hogy zsinagógából lopjanak Iránban

Az Urmia városában található zsinagógába alagúton keresztül bejutni próbáló tolvajokat elfogták – jelentette az Iran International TV.

„Emberek egy csoportja titokban alagutat ásott az urmiai Kalimiyan zsinagógába, a közelben lévő házukból” – jelentette ki Behzad Hijabi ezredes, a Nyugat-Azerbajdzsán tartomány történelmi örökség főigazgatóságának parancsnoka.

„Két illegális ásó letartóztatása közben számos fúrószerszámot és eszközt, például elektromos vezetékeket, köteleket és vödröket foglaltunk le” – folytatta Hijabi, hozzátéve, hogy „számos kerámia tárgy és törött kerámia is volt az ásott alagút körül.”

2017-ben Iránban két zsinagógát rongáltak meg, az egyiket Irán déli részén, Sirázban, ahol a Tóra tekercseket rongáltak meg, valamint szétzúztak és WC-be dobtak imakönyveket és imaszíjakat.

2015-ben egy ugyanabban a városban egy meg nem nevezett zsinagógából ellopott ősi Tóra tekercs került vissza a helyi zsidó közösséghez, miután a Forradalmi Gárda egységei megtalálták azokat.

Iránban az 1979. évi iszlám forradalom előtt mintegy 80-100 ezer zsidó élt, de azóta a legtöbben elmenekültek, főleg az Egyesült Államokba, Izraelbe és Európába.

A zsidó közösség mintegy 8.500 főt tart számon, akik főleg Teheránban és a fővárostól délre fekvő nagyobb városokban Iszfahánban és Sirázban élnek.

6600 éves olajbogyókat találtak Izraelben – Neokohn

Az olajbogyó fogyasztásának eddigi legrégebbi nyomait találták meg Haifán, ez 4000 évvel korábbi az eddig megtalált, hasonló leletek koránál.