Hága nem lehet „a béke és igazság városa,” amíg antiszemita incidensek történnek

Hollandia közigazgatási fővárosa, és harmadik legnagyobb települése ad otthont a legtöbb külföldi követségnek, valamint több mint 200 nemzetközi szervezetnek, köztük a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICJ). A város az ENSZ negyedik legfontosabb központja, New York, Genf és Bécs után. 

A Hágai Városi Tanács szerdai találkozóján Ronny Naftaniel, a CIDI nevű holland zsidó csoport igazgatója emlékeztetett, hogy 2019-ben a Hollandiában történt antiszemita incidensek 8,25 százaléka ebben a városban történt – írja az Algemeiner.

Ebben az évben 182 antiszemita incidenst jegyeztek fel – ez a legmagasabb szám azóta, hogy elkezdték nyilvántartani az ilyen incidenseket. 2018-hoz képest pedig 35 százalékkal nőtt a szám.

Naftaniel azt mondta:

“Ez katasztrofális, és kétségbe vonja, hogy Hága nevezheti-e magát joggal a béke és igazság városának.”

Judith Oudshoorn, a középjobbos VVD Párt tanácsosa azt mondta, hogy “mindenkinek biztonságban és szabadnak kellene éreznie magát a városunkban. Sajnos, ez nem mindig biztosított.”

Oudshoorn szerint “az antiszemitizmus még mindig létezik, még Hágában is, és az ellen specifikus módszerekkel kell harcolni.” Hangsúlyozta, hogy

elfogadhatatlan az, hogy több zsidó sem mer az utcára lépni kipában, mivel fizikai támadástól tartanak.

Egy helyi rabbi, Marianne van Praag arról beszélt, hogy a zsidó történelem figyelmen kívül hagyása csak olaj a tűzre. A diákok, akik zsinagógákba látogatnak, “megtanulják, hogy a zsidókat deportálták a második világháborúban, de fogalmuk sincs arról, hogyan történt ez, és hogy milyen következményei voltak.”

A találkozón hivatalosan is támogattak egy 15 pontból álló tervet az antiszemitizmus elleni harcra és a zsidó helyszínek fontosságának hangsúlyozására a városban. Ennek keretei között egy antiszemitizmus elleni harcért felelős városi tisztviselőt is kineveznek, valamint a holokausztoktatást is kiemelten támogatják.

A bevándorlással szemben kritikus PVV párt tanácsosa komoly felhördülést okozott, amikor azt mondta, hogy az összes intézkedés időpazarlás.

“Bármilyen antiszemitizmus-ellenes intézkedés hatástalan marad, ha nyitva tartjuk a kapuinkat az ezernyi, iszlám országból érkező bevándorló előtt” – mondta Sebastian Kruis.

Egy muszlim tanácsos erre azzal reagált, hogy a holland focimeccseken történő antiszemita szurkolói magatartás – amiről szintén szó van az elfogadott akciótervben – nem a muszlim antiszemitizmus megnyilvánulása.

Tahsin Cetinkaya azt mondta: “Kétség kívül létezik az antiszemitizmus a muszlim közösségekben, de a PVV téved, amikor azt állítja, hogy minden muszlim antiszemita.”

Hollandiában is nőtt az antiszemita incidensek száma – Neokohn

Az elmúlt harminc év legrosszabb eredményeit mérték a nyugat-európai országban.